Netwerkende OR als alternatieve vorm van medezeggenschap
In de Wet op de ondernemingsraden (WOR) staat een richtlijn voor het aantal OR-leden per organisatiegrootte. Zo bestaat een OR in een organisatie met 200 tot 400 werknemers in principe uit 9 leden en bij 1.000 tot 2.000 werknemers uit 15 leden. Samenwerken met zoveel OR-leden kan lastig zijn. De OR kan daarom ook kiezen voor een alternatieve vorm van medezeggenschap: de netwerkende OR (NOR).
In artikel 6 WOR staat het aantal OR-leden dat is vastgesteld aan de hand van het aantal werknemers dat een organisatie telt. Een vergadering met veel OR-leden kan lastig in te richten zijn: als elke deelnemer zijn mening wil geven over een bepaald agendapunt, kost dat al snel een hoop tijd. De medezeggenschap inrichten met een netwerkende OR is efficiënt en biedt mogelijkheden om de achterban te betrekken bij verschillende onderwerpen.
Zelfde rechten en plichten als vaste OR-leden
Een NOR bestaat uit een klein aantal gekozen, vaste OR-leden. Zij vormen de 'harde kern' van de OR: ze zijn de gesprekspartner van de OR en houden de lopende zaken op OR-gebied in de gaten. Bij verschillende medezeggenschapstaken schakelen zij namelijk werknemers in die met het onderwerp aan de slag gaan. Het gaat dan om werknemers met gespecialiseerde kennis of vaardigheden die wel belangstelling hebben voor het OR-werk, maar zich niet voor een hele zittingstermijn willen vastleggen. Door betrokken te zijn bij een onderdeel van het OR-werk kunnen zij toch een wezenlijke bijdrage leveren aan de medezeggenschap. Dit is minder vrijblijvend dan deelname aan een projectgroep. De werknemers die in de NOR zitten hebben namelijk dezelfde rechten en plichten als de gekozen OR-leden.
OR-reglement aanpassen
Een organisatie kan niet zomaar een NOR instellen, daar komt het één en ander bij kijken. Zo is het belangrijk dat de vaste OR-leden een gedegen kennis hebben van de Wet op de ondernemingsraden en in staat zijn om het team van betrokken werknemers te begeleiden bij de betreffende OR-taken. Ook bestaat de NOR uit minder vaste OR-leden dan een reguliere OR. Daarmee wijkt de organisatie dus af van de richtlijn die in de WOR wordt genoemd. Het afwijkende aantal moet de OR vastleggen in het OR-reglement (infographic).