1.4 Juridische en fiscale gevolgen
rechtspersoon
Start u met ondernemen in het buitenland, dan kunt u dat op verschillende manieren vormgeven. Misschien is het handig om een buitenlands filiaal te openen of een buitenlandse rechtspersoon op te richten. Maar welke van deze twee kiest u dan? Die keuze heeft zowel juridische als fiscale gevolgen. In hoofdstuk 2 zetten we een aantal belangrijke fiscale en niet-fiscale aspecten van het buitenlandse filiaal en de buitenlandse rechtspersoon naast elkaar. Die vergelijking helpt u bij het maken van de juiste keuze.
Werknemers
vergunningplicht
Misschien heeft u voor het aanboren van een internationale markt specifieke vaardigheden nodig die niet in Nederland te vinden zijn. U kunt dan besluiten om werknemers uit het buitenland naar Nederland te halen. Maar dan krijgt u te maken met andere regels en verplichtingen. Waar loopt u dan allemaal tegenaan? Bij internationale tewerkstelling van werknemers spelen allerlei vraagstukken op het gebied van identificatie- en vergunningplicht, sociale zekerheid, fiscaliteit, arbeidsrecht en arbeidsvoorwaarden. Deze zaken worden uitgebreid besproken in hoofdstuk 4.
Export
invoerrechten
Gaat u ondernemen over de grens, dan moet u onderscheid maken tussen leveringen van goederen binnen de Europese Unie (EU) en export naar landen daarbuiten. Binnen de EU zijn er geen landsgrenzen meer, maar wel administratieve verplichtingen. Bij export van goederen buiten de EU moet u goederen uitklaren bij de Nederlandse douane en moeten goederen in het land van bestemming een invoerprocedure doorlopen. Ook krijgt u te maken met invoerrechten.
BTW
intracommunautair
Als u zakendoet met het buitenland, is de kans groot dat u ook daar met BTW te maken krijgt. En net zoals de regels in Nederland zijn deze niet echt eenvoudig. De uitzonderingen en vrijstellingen maken het toch altijd weer ingewikkelder dan u denkt. Het maakt bijvoorbeeld al een flink verschil of u binnen of buiten de EU uw goederen en diensten verkoopt of afneemt. Binnen de EU krijgt u namelijk te maken met het vrije verkeer van goederen en diensten. U verricht dan een intracommunautaire transactie. Buiten de EU gaat het om uitvoer en invoer. In hoofdstuk 5 en 6 komen de BTW-regels die gelden bij import en export aan bod.
E-commerce
dropshippen
Bent u van plan om online goederen of digitale diensten (bijvoorbeeld via een webwinkel) aan particulieren in het buitenland te leveren? Dan geldt de BTW-regeling omtrent e-commerce. De regels hiervoor zijn met ingang van 1 juli 2021 gewijzigd. De wijzigingen kunnen ook gevolgen hebben voor BTW-ondernemers die dropshippen. Deze ondernemers plaatsen de bestelling van hun klant bij de producent die het product vervolgens rechtstreeks levert aan de klant. Het is dus belangrijk om u goed te verdiepen in deze ingewikkelde BTW-wijzigingen (zie hoofdstuk 7).