U bent hier

8.1 Vrijblijvend

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: september 2018

juridische ­betekenis

Leest u in een offerte de opmerking ‘geheel vrijblijvend’, dan is dat niet aan u gericht. De opmerking slaat op het vrijblijvende karakter van de offerte vanuit de leverancier. Voor u is een offerte altijd vrijblijvend. U bent vrij om niet in te gaan op een offerte. Het woord vrijblijvend kan betekenen dat de leverancier de offerte op eigen initiatief heeft opgestuurd, maar het woord ‘vrijblijvend’ heeft ook nog een juridische betekenis. Als een verkoper u een offerte stuurt met de opmerking dat die ‘geheel vrijblijvend’ is, heeft hij de mogelijkheid om de offerte weer in te trekken. Is de vermelding niet in de offerte opgenomen, dan kan de verkoper de offerte niet zomaar terugtrekken. Dat kan dan alleen in de volgende situaties:

  • als u de offerte nog niet heeft ondertekend;
  • als u nog geen brief van acceptatie heeft gestuurd;
  • direct nadat u het aanbod heeft geaccepteerd, mag de verkoper het aanbod nog aanpassen.

Heeft u de offerte al geaccepteerd, dan kan de offerte alleen nog maar worden ingetrokken als die ‘geheel vrijblijvend’ was bij het uitbrengen van het aanbod.

Het is voor een verkoper niet logisch om te vermelden dat een offerte vrijblijvend is, ondanks het feit dat hij daardoor de mogelijkheid heeft om de offerte terug te trekken. Hij wil namelijk helemaal niet dat het vrijblijvend is, hij wil een getekende offerte met een opdracht.