1.4 Opvragen offerte
eigen initiatief
advertentie
Om offertes te ontvangen, moet u natuurlijk wel partijen uitnodigen om offertes in te dienen. Zoals gezegd, kunnen zij dat ook zelf doen. Er zijn daarbij verschillende situaties mogelijk.
- De verkoper dient op eigen initiatief de offerte in. Een cateraar heeft bijvoorbeeld vernomen dat u een groot feest geeft en hij biedt zijn diensten daarvoor aan.
- De verkoper heeft u op zijn eigen initiatief gesproken en in dat gesprek heeft u aangegeven dat hij een offerte kan uitbrengen.
- U nodigt de leverancier uit om een offerte uit te brengen. U vertelt hem waar u behoefte aan heeft en de leverancier doet u aan de hand daarvan een passend aanbod. U heeft die leverancier geselecteerd omdat u al eerder zaken met hem heeft gedaan of omdat u goede verhalen over hem heeft gehoord.
- U publiceert een advertentie in een vakblad of op uw website. In die advertentie omschrijft u uw behoefte en nodigt u leveranciers uit om een offerte in te dienen. Overheidsinstanties zijn zelfs verplicht om zo te werk te gaan als het offertebedrag een bepaalde grens overschrijdt. In hoofdstuk 3 leest u hoe u een selectie maakt van partijen waar u een offerte aanvraagt.
Online offertes opvragen
Het is tegenwoordig ook mogelijk om offertes op te vragen via de websites van leveranciers. Dat lijkt makkelijk, maar vaak zijn dit helemaal geen offertes.
Geen offerte
Zo kunt u op de website van een drukker een ‘offerte’ opvragen voor drukwerk. U moet het gewenste aantal prints doorgeven, het papier dat u gaat gebruiken en het formaat invullen. De drukker stuurt u vervolgens een prijsopgaaf. Dit is dus geen offerte, maar een prijsopgaaf.
Wel offerte
Een kredietverstrekker pakt het anders aan. Die vraagt u om uw gegevens achter te laten en neemt direct telefonisch contact op. Aan de hand van dat telefoongesprek wordt u een passend aanbod gedaan, en de kredietverstrekker stuurt u per post meteen de nodige documenten toe. Omdat dit wel maatwerk is, is dit dus wel een offerte.