2. Schriftelijkheidsvereiste voor bv en dga
Voor een dga, of beter gezegd voor de ‘eenpersoonsvennootschap’, schrijft de wet het een en ander voor. U staat als dga immers als enige kapitein op uw schip. Volgens de wetgever ligt hierdoor het gevaar op de loer dat u als enig aandeelhouder rechtshandelingen verricht die in uw voordeel zijn, maar ten nadele van de schuldeisers van de bv. Dit is dan ook de reden dat de wet het ‘schriftelijkheidsvereiste’ bevat.
vernietigd
gewone bedrijfs- uitoefening
Het schriftelijkheidsvereiste staat in artikel 2:247 Burgerlijk Wetboek (BW). De letterlijke tekst van dit artikel is:
Een wetsartikel zegt u mogelijk niet veel, want vrijwel niemand leeft met de wettekst in de hand. Maar als u 100% aandeelhouder bent van uw bv, is het belangrijk om acht te slaan op deze ‘papieren tijger’. De (praktische) gevolgen van het niet voldoen aan deze verplichting kunnen namelijk verstrekkend zijn.
uitzondering
voorwaarden
In dit hoofdstuk leest u wat het schriftelijkheidsvereiste precies inhoudt en wanneer u aan dit vereiste moet voldoen. Daarna komt de uitzondering van het tweede lid aan bod, namelijk dat de afspraken niet op schrift hoeven te staan als er sprake is van voorwaarden die tot de ‘gewone bedrijfsuitoefening’ behoren. Tot slot volgt uitleg over wat de gevolgen zijn als u niet aan het schriftelijkheidsvereiste voldoet.