U bent hier

5.1 Meerjarenplan

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2022

MVO

Vaak hebben organisaties een meerjarenplan. Bestuurders spreken nogal eens over ‘een stip op de horizon’. Ga na of milieu en klimaat opgenomen zijn in het meerjarenplan van uw organisatie. Of dat het duurzaamheidsmaatregelen bevat. Misschien heeft uw organisatie specifieke doelstellingen in het kader van MVO. Als u eenmaal weet wat de doelen van uw organisatie zijn, kunt u vervolgens bekijken of deze doelstellingen aansluiten bij de missie en doelstellingen van de OR. Ga wel bij uw bestuurder na of dit actuele doelstellingen zijn. Misschien ligt het in de planning om de doelstellingen bij te stellen of aan te scherpen. Is dit het geval, dan biedt dit een goed moment om met elkaar informatie en plannen uit te wisselen. Als uw OR de eigen visie al heeft uitgewerkt en kan motiveren, helpt dat om het gesprek met uw bestuurder te voeren.

Klimaatovereenkomst opstellen

uitbreiding

Aan de hand van een ondernemingsovereenkomst kunnen bestuurder en OR afspraken maken over uitbreiding van de bevoegdheden van de OR, die komen bovenop de (basis)regels van de Wet op de ondernemingsraden (WOR).

Procesafspraken

vastleggen

In de ondernemingsovereenkomst kan bijvoorbeeld staan dat de OR ook advies- en of instemmingrecht heeft op andere onderwerpen (aanvullend op de WOR). Zo kan het verstandig zijn om specifieke afspraken over de bevoegdheden van uw OR bij de energietransitie vast te leggen; dat gebeurt dan in een klimaatovereenkomst. Denk aan het vastleggen van bepaalde procesafspraken, het benoemen van thema’s en uitgangspunten.

Tool

Op rendement.nl/ordossier vindt u een tool om eenvoudig een ondernemingsovereenkomst op te stellen met daarin nadere afspraken tussen uw OR en de bestuurder.

Nulmeting

uitgangspunt

Richt uw OR zich op een concreet klimaatdoel, bijvoorbeeld zuiniger met de energie omgaan, dan is een nulmeting een goede start. Uw OR vraagt dan informatie op bij de bestuurder over het energieverbruik van de afgelopen jaren. De uitkomsten kunt u vergelijken met andere organisaties. Het voordeel van een nulmeting is dat u concrete doelen kunt stellen (bijvoorbeeld 25% minder gebruik van aardgas op een bepaalde datum) en dat uw ondernemingsraad en uw bestuurder een gezamenlijk uitgangspunt hebben.

Checklist OR: welke milieuonderwerpen kiest u?

Milieu en klimaat zijn brede onderwerpen. Onderstaande checklist helpt uw OR om in beeld te brengen op welke vraagstukken u zich wilt richten (en op welke niet).

Bedrijfspand

wagenpark

hergebruik

Hieronder staan de hoofdonderdelen waarop uw organisatie kan werken aan klimaatdoelen, met per onderwerp een aantal voorbeelden van verduurzamingsmaatregelen. In paragraaf 5.3 zijn de verschillende maatregelen verder uitgewerkt:

  • Bedrijfspand: isolatie, duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, warmtepompen, ventilatiesystemen.
  • Wagenpark: stoppen, verkleinen of aanpassen van het wagenpark (bijvoorbeeld door overstap op andere energiebronnen).
  • Productieproces: herinrichten van fabrieken, terugwinnen en verminderen van energiegebruik, ontwikkelen van duurzame productiemethodes.
  • Dienstverlening: ook organisaties in de dienstensector kunnen veel verduurzamen. Denk aan gebouwen, apparatuur, verwarming, verlichting of waterverbruik.
  • Milieu en afvalstromen: onderzoeken en terugdringen van de milieubelasting, bijvoorbeeld door hergebruik, verpakkingen, afvalscheiding of minder verspilling.