U bent hier

1.2 Rol van de ondernemingsraad

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2022

stimuleren

Ook in uw ondernemingsraad kunnen diverse vragen spelen over het milieubeleid. Wat is het belang van een goed milieubeleid en welke rol speelt uw OR hierin? En hoe kan uw OR het beste invulling geven aan de speciale taak om de zorg voor het milieu te stimuleren (artikel 28, lid 4 WOR)?

Meerjarenplan

agenda

Uw OR is een goede sparringpartner van de bestuurder. OR-leden weten namelijk wat er in de organisatie gebeurt en kunnen beleid initiëren en meedenken over de invulling ervan. Uw OR moet zich daarom inzetten om in de hele organisatie bewustwording te creëren. De klimaattransitie is namelijk een meerjarenplan en is nooit ‘af’. In hoofdstuk 3 leest u hoe uw OR voor bewustwording kan zorgen en het thema milieuzorg op de agenda krijgt.

Met de tool ‘Een duurzame werkgever worden in acht stappen’ doen zowel uw bestuurder als uw OR inspiratie op om bij te dragen aan een beter milieu en klimaat. U vindt de tool op rendement.nl/ordossier.

Kosten

kansen

De bestuurder maakt misschien geen haast met het milieubeleid, bijvoorbeeld vanwege de verwachte kosten. Bedenk dan dat de klimaattransitie organisaties ook kansen biedt. Denk aan nieuwe producten of markten, innovaties, kostenbesparingen en bijvoorbeeld een betere profilering, wat uw organisatie een sterkere concurrentiepositie geeft en aantrekkelijke werkgever maakt. Als uw OR in gesprek gaat met de bestuurder over milieubeleid, is het belangrijk dat u weet wat uw rechten als OR zijn. Op welke manier kunt u het adviesrecht, instemmingsrecht, informatierecht, overlegrecht of initiatiefrecht uit de WOR inzetten? U vindt hierover meer informatie in hoofdstuk 4.

Beter milieu op uw initiatief

Op grond van het initiatiefrecht (artikel 23 WOR) kan uw OR ook zelf met milieuvoorstellen komen. Doet u dat in de vorm van een initiatiefvoorstel, dan moet uw bestuurder dit voorstel ten minste één keer in de overlegvergadering met uw OR bespreken en uw OR daarna schriftelijk en gemotiveerd informeren over zijn besluit. Door uw initiatiefvoorstel goed te onderbouwen, vergroot u de kans dat uw bestuurder er het nut of de noodzaak van inziet en dat hij uw voorstel ook daadwerkelijk aanneemt.