U bent hier

Onderneming & Personeel
Personeelsontwikkeling8. Nog veel potentieel in ­talentmanagement8.4 Valkuilen van talentmanagement

8.4 Valkuilen van talentmanagement

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: september 2022

knelpunt

hiërarchisch

opvolging

Naast de al bestaande valkuilen in talentmanagement, zoals een te sterke focus op proces en administratie of een onduidelijke definitie van potentieel, doet u er goed aan om te werken aan een dynamischere aanpak die past bij deze steeds sneller veranderende wereld. Alles bij elkaar zijn de belangrijkste knelpunten bij talentmanagement:

  • Er is wisselend draagvlak bij leiders voor talentmanagementvisie, -beleid en -initiatieven.
  • Er is een onduidelijke definitie van potentieel of een veranderende kijk op talent.
  • Bedrijfsonderdelen worden individueel afgerekend op bedrijfsresultaten, dus willen zij – begrijpelijk – de toptalenten binnen de eigen afdeling houden.
  • Processen zijn vaak ingericht op hiërarchische opvolgingsplanningen, terwijl organisaties steeds platter en meer wendbaar (agile) worden. (Leiderschaps)rollen veranderen mee; hoe is het dan mogelijk om succession planning (opvolgingsplanning van vertrekkende werknemers) goed in te richten?
  • Er is wel een plan en actie voor de eerste fase (het identificeren van talenten en een ontwikkelprogramma), maar onvoldoende opvolging in de fases erna (wat gebeurt er na een talentprogramma?).
  • Er is angst dat transparantie over talentmanagement ertoe leidt dat enerzijds de geïdentificeerde toptalenten zich beter voelen dan de rest en anderzijds de werknemers die niet geselecteerd zijn als toptalent gedemotiveerd raken.