1.5 Validatiestelsel filantropie
keurmerk
Het validatiestelsel filantropie moet transparantie en de kwaliteit van het toezicht op de filantropiesector verbeteren. Dit stelsel is van toepassing op alle ANBI’s en bestaat uit:
- een gedragscode voor ANBI’s en haar bestuurders;
- een keurmerk voor fondsenwervende instellingen;
- een centraal informatieportaal.
Organisaties die meedoen, komen automatisch onder het toezicht van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Sinds 1 januari 2016 kunt u hier voor uw non-profit-organisatie een erkenning aanvragen; zie cbf.nl.
Gedragscode
gedragscode
Er is één verplichte gedragscode voor alle ANBI’s. Voor de situatie dat deze code niet wordt nageleefd, kunt u te maken krijgen met sancties. De toezichthouder probeert de organisatie naar een hoger plan te tillen in plaats van strikt te controleren of alle regels worden nageleefd.
Keurmerk
eisen
Het doel van dit keurmerk was om versnippering van verschillende keurmerken voor ANBI’s tegen te gaan. Het huidige keurmerk geldt voor alle fondsenwervende ANBI’s. Daarbij wordt wel onderscheid gemaakt naar de grootte van de instelling. Het keurmerk stelt eisen aan het bestuur, inzicht in donaties en schenkingen, de financiële organisatie en uitgebreide openbare informatieplicht.
Centraal Informatiepunt
informatiepunt
De Kennisbank Filantropie biedt een gratis toegankelijk en raadpleegbaar centraal informatiepunt voor alle ANBI’s. Hij biedt digitale links naar de websites van alle ANBI’s. Daarop is verplichte informatie te vinden. Kerkgenootschappen zorgen voor hun eigen lijn met normen voor de erkenning en het toezicht daarop.
Toezichtsarrangement
Belastingdienst
De Belastingdienst zal ANBI’s die voldoen aan de eisen van het validatiestelsel kunnen betrekken in een toezichtsarrangement dat vergelijkbaar is met het horizontaal toezicht. ANBI’s die niet aan het validatiestelsel (willen of kunnen) voldoen, zullen hieraan niet kunnen deelnemen. Zij kunnen naar verwachting rekenen op een intensievere vorm van toezicht door de Belastingdienst.