U bent hier

1.4 Culturele ANBI’s

Laatst gewijzigd: september 2022

subsidie

Voor culturele instellingen is de subsidiekraan (grotendeels) dichtgedraaid en zij moeten daarom ondernemender, innovatiever en minder afhankelijk van de overheid zijn. Een groter deel van hun inkomsten moeten ze zelf verwerven en zich daarbij sterk richten op hun publiek.

Behoud van cultuur

cultuur

Een culturele instelling moet zich statutair en feitelijk met werkzaamheden richten op realisatie (of het doen realiseren) van cultureel aanbod, het verspreiden van cultuur of het beheren en behouden van cultuur. De resultaten van die inspanningen moeten toegankelijk zijn voor publiek. Een indicatie voor het zijn van een culturele instelling is of een instelling is aangesloten bi brancheorganisaties of in aanmerking komt voor subsidies op cultureel gebied.

Multiplier

multiplier

De overheid heeft een extra belastingvoordeel gecreëerd voor donateurs van organisaties die zich (nagenoeg = 90%) uitsluitend richten op cultuur om tevens als culturele instelling aangemerkt te worden. Zowel in de IB als in de VPB is er een multiplier voor de giftenaftrek aan culturele instellingen, zie hoofdstuk 7. Zij moeten als aanvullende voorwaarde de giften apart vermelden in hun administratie en deze mogen alleen besteed worden aan het algemeen nuttige doel van de instelling.

Brancheorganisaties

non-profit

Brancheorganisaties kunnen een rol spelen bij de aanwijzing van de non-profitorganisaties als culturele instelling. Dit kan door voor de bij hen aangesloten leden die al de ANBI-status hebben, de status van culturele instelling via een groepsbeschikking aan te vragen (zie hoofdstuk 2). Ook kan een brancheorganisatie u helpen bij een eerste aanvraag voor de ANBI-status. In dit traject kunnen zij de procedurele aspecten van u overnemen.

Relevante brancheorganisaties zijn bijvoorbeeld de bij de Federatie Cultuur aangesloten koepelorganisaties en de Nederlandse Galerie Associatie, de Federatie Instandhouding Monumenten en de Brancheverenigingen Archiefinstellingen in Nederland.

Soorten organisaties

cultuuraanbod

Bij cultuur draait het om organisaties die streven naar hoogwaardig cultuuraanbod, dat voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is. Deze instellingen zijn actief in:

  • de beeldende kunst;
  • de bouwkunst;
  • het erfgoed (musea, archieven, archeologie, monumentenzorg);
  • de dans;
  • de film;
  • de letteren;
  • de (pop)muziek;
  • het (muziek)theater;
  • vormgeving.

Hieronder vallen bijvoorbeeld theatergroepen, schouwburgen, bibliotheken, filmhuizen, (pop)podia, letteren-, pop- en filmfestivals en architectuurcentra.

Denk hierbij ook aan verenigingen die het particuliere belang overstijgen en instellingen die de cultuursector versterken zoals bijvoorbeeld kenniscentra en (private) cultuurfondsen zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds.