9.1 Vergoedingssituaties
vanaf indiensttreding
niet verlengen
Uw onderneming is de transitievergoeding verschuldigd als u een werknemer ontslaat. Hiervoor hoeft de werknemer tegenwoordig niet meer eerst twee jaar in dienst te zijn. Sinds 2020 bestaat vanaf het moment van indiensttreding recht op de transitievergoeding. Waar het om gaat is dat het initiatief voor het einde van het dienstverband van uw kant komt:
- Uw organisatie zegt de arbeidsovereenkomst op met een ontslagvergunning van UWV.
- De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst op verzoek van uw organisatie.
- Uw organisatie kiest ervoor om de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet te verlengen.
zelf ontslag
U moet de transitievergoeding ook betalen als de werknemer zelf ontslag neemt, maar dat doet vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door uw onderneming.
Compensatie
na twee jaar ziekte
Als uw onderneming een werknemer na twee jaar ziekte wegens die langdurige arbeidsongeschiktheid ontslaat, bent u de transitievergoeding ook gewoon verschuldigd. In dat geval kunt u echter wel een compensatie van UWV ontvangen voor de betaalde vergoeding.
kleine werkgever
Een compensatie van UWV voor de betaalde transitievergoeding is ook mogelijk als uw organisatie als kleine werkgever geldt – dus minder dan 25 werknemers heeft – en wordt beëindigd door pensionering of overlijden van de werkgever.
In het geval van langdurige ziekte moet u de compensatie aanvragen binnen zes maanden na betaling van de volledige transitievergoeding. Bij pensionering of overlijden van de werkgever moet u dat doen binnen 12 maanden na de ontslagaanvraag wegens bedrijfsbeëindiging.
Toch niet
wederzijds goedvinden
pensionering
andere voorziening
Er zijn situaties waarin het ontslag van de werknemer op initiatief van uw organisatie plaatsvindt, maar u de transitievergoeding toch niet hoeft te betalen:
- Bij een einde met wederzijds goedvinden, oftewel de werknemer gaat akkoord met het ontslag (zie hoofdstuk 3).
- De aanleiding van het ontslag is ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door de werknemer (zie paragraaf 6.2).
- De werknemer wijst uw voorstel tot verlenging van zijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd af.
- De ontslagen werknemer is nog geen 18 jaar en werkte hooguit 12 uur per week.
- De aanleiding van het ontslag is pensionering van de werknemer (zie paragraaf 7.1). Deze werknemer hoeft immers geen nieuwe baan meer te vinden, waarvoor de transitievergoeding is bedoeld.
- De werknemer is vóór het einde van de dienstbetrekking een volgend tijdelijk contract met uw organisatie aangegaan dat binnen zes maanden ingaat.
- In de geldende cao is een andere voorziening afgesproken. Dit hoeft onder voorwaarden niet per se een aan de transitievergoeding gelijkwaardige voorziening te zijn.
- Bij faillissement van uw organisatie, of als de werkgever in de schuldsanering is terechtgekomen of als door de rechtbank surseance van betaling is verleend.