8.3 Boete
mogelijkheid
preventieve werking
U doet er goed aan om een boetebeding af te spreken, zodat de mogelijkheid bestaat om een bepaalde compensatie te krijgen als de werknemer zijn concurrentie-, relatie- of geheimhoudingsbeding overtreedt. Werknemers weten zo bovendien dat uw organisatie een eventuele overtreding zal bestraffen met een boete, waardoor het beding ook een preventieve werking heeft. Een boetebeding is alleen geldig als het schriftelijk is vastgelegd en de werknemer met het beding heeft ingestemd.
Inhoud
hoogte van de boete
Wat in de inhoud van een boetebeding niet mag ontbreken, zijn de volgende gegevens:
- de verboden gedragingen (een verwijzing naar het concurrentie-, relatie- of geheimhoudingsbeding kan hiervoor voldoende zijn);
- de hoogte van de boete, die redelijk moet zijn (de rechter kan een onredelijk hoge boete matigen, wat in de praktijk ook regelmatig gebeurt op verzoek van werknemers);
- de bestemming van de boete (de boete mag niet ten gunste komen van uw onderneming, maar moet naar de personeelspot of een goed doel gaan, tenzij de werknemer meer dan drie keer het minimumloon verdient en dan in het beding staat dat de boete ten gunste van uw onderneming komt).
Het is raadzaam om sociale media in de gaten te houden, of die bij het formuleren van een concurrentie-, relatie- of geheimhoudingsbeding al mee te nemen. Dit is immers een eenvoudige manier voor ex-werknemers om in contact te komen met uw zakenrelaties of informatie te delen.
Hoogte
maximum
De hoogte van de boete bij overtreding van een beding is niet aan een maximum gebonden. Dit is alleen anders bij werknemers die het voor hen geldende wettelijk minimumloon verdienen: voor hen mag de boete maximaal de helft van het loon per dag bedragen.
verrekenen met salaris
bij werknemer opeisen
U kunt de opgelegde boete verrekenen met het salaris van de ex-werknemer dat boven het voor hem geldende minimumloon uitkomt. U moet voor zo’n verrekening de werknemer wel eerst schriftelijk mededelen wat de hoogte, het moment en de achtergrond van de boete is. Bovendien is verrekening alleen mogelijk als de overtreding van het beding plaatsvindt vóór u de eindafrekening voor de betreffende werknemer heeft gemaakt (zie ook paragraaf 10.1). Anders betaalt u hem immers geen loon meer uit waarmee u de boete kunt verrekenen. U zult de boete dan bij de werknemer moeten opeisen, wat u waarschijnlijk met behulp van een rechter voor elkaar moet zien te krijgen.
Schadevergoeding als alternatief voor boete?
schade verhalen
Heeft uw onderneming geen boetebeding afgesproken, dan kunt u de eventuele opgelopen schade door overtreding van een beding op de werknemer proberen te verhalen. Hiervoor zult u de gang naar de rechter moeten maken, waarbij het nog maar de vraag is of u een schadevergoeding krijgt toegewezen aangezien rechters hiervoor een vrij strenge toets hanteren. Met een boetebeding staat u in elk geval veel sterker om (enige) compensatie te ontvangen voor overtreding van een beding.
geen schade-vergoeding
Is er een boetebeding met de werknemer afgesproken, dan kunt u bij overtreding van het relatie- of geheimhoudingsbeding geen schadevergoeding meer eisen, omdat op de overtreding al een boete staat. Alleen bij overtreding van het concurrentiebeding kan uw onderneming zowel een boete opleggen als een schadevergoeding eisen.