7.3 Overlijden werknemer
eindigt van rechtswege
Hopelijk krijgt u er nooit mee te maken, maar als een werknemer komt te overlijden, eindigt zijn arbeidsovereenkomst van rechtswege (zie ook hoofdstuk 2). Dit geldt ongeacht of hij een vast of tijdelijk contract had.
Eindigt het dienstverband door overlijden van de werknemer, dan vermeldt u in de rubriek ‘Code reden einde arbeidsovereenkomst’ in de loonaangifte code 31: Einde van rechtswege, om een andere reden (intreden ontbindende voorwaarde, pensionering, overlijden, e.d.).
Overlijdensuitkering
minstens een maandloon
Uw onderneming is wettelijk verplicht om de nabestaanden van de werknemer een overlijdensuitkering te betalen. Die uitkering moet minstens een maandloon inclusief vakantiebijslag bedragen.
drie keer maandloon
Als u de nabestaanden een hogere overlijdensuitkering betaalt – al dan niet vrijwillig of vanwege een verplichting op grond van bijvoorbeeld de cao – kan dit slechts voor een bedrag van drie keer het fiscale maandloon van de werknemer onbelast gebeuren. Bovendien is er slechts sprake van vrijgesteld loon als het om een eenmalige uitkering gaat. Periodieke uitkeringen aan de nabestaanden vormen sowieso loon. Dat geldt ook voor een eventueel bovenmatig deel van de eenmalige overlijdensuitkering.
Omdat de overlijdensuitkering loon uit vroegere dienstbetrekking is, mag u die niet in de vrije ruimte onderbrengen. Dat mag alleen als u naast de uitkering ook nog loon betaalt waarop de arbeidskorting van toepassing is en de aanwijzing als eindheffingsloon niet ongebruikelijk is.
andere oorzaak
Eventuele aanspraken op een overlijdensuitkering zijn onbelast, ongeacht of het om een aanspraak op een eenmalige overlijdensuitkering of om een aanspraak op periodieke uitkeringen gaat. Bij een andere oorzaak van het overlijden dan een ongeval is zo’n aanspraak echter slechts voor maximaal drie fiscale maandlonen onbelast.