U bent hier

5.1 Ontslagvergunning

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

online aanvragen

U kunt de benodigde ontslagvergunning online aanvragen via het werkgeversportaal van de website van UWV, waarvoor uw onderneming eHerkenning nodig heeft. Bij de aanvraagprocedure hangt het ervan af om welke van de twee ontslaggronden het gaat.

Bedrijfseconomisch

slechts tijdelijk minder werk

Voorbeelden van bedrijfseconomische redenen voor ontslag zijn een slechte(r wordende) financiële situatie van uw onderneming, technologische veranderingen zoals automatisering, een gedeeltelijke bedrijfsbeëindiging of het vervallen van een loonkostensubsidie. Als er slechts tijdelijk sprake is van minder werk, kan uw onderneming een beroep doen op de WW-regelingen voor werktijdverkorting of voor onwerkbaar weer. De eerste regeling is sinds 1 oktober 2021 weer opengesteld na eerdere vervanging ervan door de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) vanwege de coronacrisis.

Laatste fase NOW is ingetreden

financiële steun

informatie

De Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) is in het leven geroepen voor ondernemingen die vanwege de coronacrisis hun omzet flink zagen dalen. De financiële steun die de NOW onder voorwaarden biedt bij deze bedrijfseconomische omstandigheden, moet ontslagen voorkomen. Op dit moment is de achtste aanvraagperiode voor het NOW-voorschot geopend – over de maanden januari tot en met maart 2022 – die nog loopt tot en met 13 april 2022. Verder is op dit moment de aanvraagperiode voor de definitieve berekening voor de tweede tot en met de zesde periode (nog) geopend. UWV voert de NOW uit en op uwv.nl vindt u dan ook meer informatie over de regeling.

voor iedere werknemer

Als het een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen betreft, bestaat de aanvraag uit de drie delen A, B en C. Het formulier met de werkgeversgegevens (A) en de onderbouwing (C) hoeft u slechts één keer per aanvraag in te vullen. Het formulier met de werknemersgegevens (B) moet u invullen voor iedere werknemer die u wilt ontslaan. Verder moet u bij uw aanvraag alle gevraagde documenten mee-
sturen. Let op dat bij een ontslagaanvraag voor 20 of meer werknemers misschien de Wet melding collectief ontslag (WMCO) geldt. In dat geval kunt u het beste van tevoren contact opnemen met de afdeling Arbeidsjuridische dienstverlening binnen uw werkgebied.

Onder voorwaarden kan in de cao die voor uw organisatie geldt een onafhankelijke ontslagcommissie zijn ingesteld. In dat geval vraagt u de toestemming voor opzegging van het contract wegens bedrijfseconomische redenen aan die commissie en niet aan UWV.

Ziekte

loon­doorbetaling

Uw onderneming heeft een wettelijke verplichting tot loondoorbetaling gedurende de eerste twee jaar van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Daarna kunt u de loondoorbetaling stopzetten en een ontslagaanvraag indienen bij UWV. Bij uw ontslagaanvraag moet u de langdurige ziekte van de werknemer kunnen onderbouwen – u moet onder meer een actuele verklaring van de bedrijfsarts aanleveren – en mag de situatie in de komende periode van minimaal 26 weken niet verbeteren.

Het niet verbeteren van de situatie betekent niet alleen dat de werknemer binnen 26 weken niet zal herstellen om zijn werk weer te kunnen doen, maar ook dat hij zijn werk niet in aangepaste vorm zal kunnen doen en herplaatsing in een andere functie bij uw organisatie niet mogelijk is.

Afhandeling

hoor en wederhoor

Als uw ontslagaanvraag compleet is, stuurt UWV de werknemer hier een kopie van. De werknemer heeft dan twee weken de tijd om hier schriftelijk op te reageren. Geeft de reactie van de werknemer geen reden tot een nieuwe ronde van hoor en wederhoor of blijft een reactie geheel uit, dan handelt UWV uw verzoek af binnen ongeveer vier tot vijf weken. Als er wel opnieuw hoor en wederhoor nodig is of UWV bijvoorbeeld deskundigenadvies nodig heeft, duurt de afhandeling langer.

Beslissing

geen bezwaar aantekenen

UWV stelt uw onderneming en de werknemer tegelijkertijd schriftelijk op de hoogte van de genomen beslissing. Hiertegen kan uw onderneming geen bezwaar aantekenen bij UWV, noch de werknemer.

Als u het niet eens bent met de beslissing van UWV, heeft u de mogelijkheid om een gerechtelijke procedure te starten bij de kantonrechter. Hiervoor heeft u tot twee maanden na de beslissing de tijd. Als de werknemer zo’n procedure wil starten, moet hij dat doen binnen twee maanden na beëindiging van zijn contract.

Als uw beroep bij de kantonrechter niet de gewenste uitkomst heeft, kunt u daarna desgewenst in hoger beroep gaan bij het gerechtshof en vervolgens nog in cassatie bij de Hoge Raad.