U bent hier

Onderneming & Personeel
Arbeidstijdenwet10. Uitzonderingen10.7 Pauze

10.7 Pauze

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

veiligheid

In sommige omstandigheden staat het Arbeidstijdenbesluit toe dat werknemers hun arbeidsplaats tijdens de pauze niet verlaten, bijvoorbeeld omdat ze alleen werken. Alleen voor die pauze een vervangende collega op te roepen, is niet reëel. Ook als er door het nemen van een pauze onverantwoorde situaties in en rond het werk ontstaan of de veiligheid van de werknemer of derden in het gedrang kan komen, kan uw organisatie werknemers verplichten om hun werkplek niet verlaten.

Als de werkgever pauzes niet toestaat, moet hij wel kunnen aantonen dat uw organisatie het werk niet op een andere manier kan organiseren. Ook hier is een collectieve regeling vereist. Werknemers die hun werkplek tijdens de pauze niet mogen verlaten, mogen niet meer dan gemiddeld 44 uur per week werken, gedurende 16 weken.

Extra aandacht bij alleen werken

RI&E

In sommige sectoren en in bepaalde functies is het gebruikelijk alleen te werken. Denk aan een winkelmedewerker of een bewaker. Nadeel van alleen werken is dat de werknemer geen collega’s kan inschakelen bij gevaar of een ongeluk. Uw organisatie heeft dan nog steeds de plicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek.

Toezicht

jongeren

In de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) moet uw organisatie situaties benoemen waarin werknemers alleen werken. Daarbij moet uw organisatie vaststellen wat voor maatregelen en voorzieningen nodig zijn om de risico’s van alleen werken te beperken. Jongeren onder de 18 jaar mogen niet alleen werken zonder toezicht (zie hoofdstuk 8).