2.2 Zwangere en pas bevallen werkneemsters
schriftelijke verklaring
In de ATW staan aparte regels voor zwangere en pas bevallen vrouwen. Zo mag een zwangere werkneemster u verzoeken bij de uitvoering van haar werkzaamheden rekening te houden met haar zwangerschap. Een werkgever mag op zijn beurt vragen om een schriftelijke verklaring van een arts of een verloskundige, waaruit blijkt dat ze inderdaad zwanger is. De werkneemster mag onder werktijd de noodzakelijke zwangerschapsonderzoeken ondergaan.
2.2.1 Maximumaantal werkuren
nachtdienst
Bij zwangere werkneemsters boven de 18 jaar moet u zich houden aan het volgende maximumaantal werkuren:
- tien uur per dienst;
- gemiddeld 50 uur per week in een periode van vier aaneengesloten weken;
- gemiddeld 45 uur per week in een periode van 16 aaneengesloten weken.
Een zwangere werkneemster hoeft niet in de nachtdienst te werken, tenzij de werkgever aannemelijk maakt dat het echt niet anders kan.
2.2.2 Extra pauze
extra pauze
De zwangere werkneemster heeft het recht de werkzaamheden af te wisselen met pauzes naast de pauzes waar ze al recht op heeft. Deze extra pauzes bedragen bij elkaar maximaal één achtste deel van de voor haar geldende arbeidstijd per dienst. Ook heeft zij het recht arbeid te verrichten in een stabiel en regelmatig arbeids- en rusttijdenpatroon.
2.2.3 Na de bevalling
De werkneemster mag 42 dagen na haar bevalling weer aan het werk. In de periode tot negen maanden na de bevalling mag zij maximaal een kwart van de werktijd per week gebruiken om haar kind te voeden of om te kolven, zonder dat dit gevolgen heeft voor het salaris.
afsluitbare ruimte
In overleg kan uw organisatie met de werkneemster zo nodig de werktijden aanpassen of afspreken dat de werkneemster voor een deel thuiswerkt. Uw onderneming is verplicht om voor het voeden of kolven een geschikte, afsluitbare ruimte beschikbaar te stellen. Is dit niet mogelijk, dan kan de werkneemster zelf een plek regelen of naar de baby toe gaan.
Op rendement.nl/salarisdossier vindt u de checklist ‘Voorlichting bij zwangerschap’. Deze tool zet op een rij waarop een werkgever moet letten als een werkneemster meldt dat ze zwanger is.