7.3 Sparen voor pensioen
financieren
Er is natuurlijk nog een mogelijkheid voor werknemers om vroeger met pensioen te gaan financieren. Ze kunnen hier zelf voor sparen. Dat kan door het sparen van geld of door verlofsparen. Deze laatste regeling is met ingang van 2021 verruimd.
7.3.1 Zelf sparen
aandelen
De minst gecompliceerde manier van sparen is natuurlijk door gewoon zelf geld opzij te zetten. Zelf sparen is niet de meest voordelige optie: werknemers sparen van hun nettoloon en betalen bovendien boven de grens van het heffingsvrij vermogen een vermogensrendementsheffing van 1,9%. In 2021 is het heffingsvrij vermogen wel verhoogd naar € 50.000. In 2020 was dat nog € 30.846.
7.3.2 Beleggen en investeren
Een andere optie is geld beleggen in aandelen of obligaties. Vaak doen mensen dit pas als ze behoorlijk wat geld én enige kennis van investeren hebben.
Lijfrente
koopsom
Een werknemer kan ook op eigen houtje een pensioenaanvulling regelen door een lijfrente af te sluiten. Dit is een verzekeringsproduct of een bankspaarproduct waarbij de werknemer periodiek geldt inlegt, en vanaf een bepaalde datum een periodieke uitkering krijgt. Hij kan het geld ook eenmalig inleggen. Dat heet dan een koopsom. Een lijfrente opbouwen kan fiscaal voordelig als de werknemer een minder dan optimaal pensioen heeft opgebouwd in de afgelopen jaren.
Investeren
vastgoed
Investeren klinkt als iets voor grote bedrijven, maar feitelijk doet iedere huizenbezitter dit. Wie heeft geïnvesteerd in waardevolle bezittingen zoals vastgoed, kan die te gelde maken om er een vroeger pensioen mee te financieren. Een werknemer kan er bijvoorbeeld voor kiezen om zijn luxe camper, vakantiehuis of zelfs eigen huis te verkopen en daarvan een tijdje te leven.