U bent hier

OR & Medezeggenschap
Sparen via de vitaliteitsregeling van de baan

Sparen via de vitaliteitsregeling van de baan

De beoogde samenvoeging van de spaarloon- en levensloopregeling tot de vitaliteitsregeling gaat niet door. De vitaliteitsregeling moest ingaan per 1 januari 2013. PvdA en VVD zijn in het deelakkoord begroting 2013 – dat zo’n twee weken na Prinsjesdag tot stand kwam – overeengekomen dat de vitaliteitsregeling moet wijken ter compensatie van een aantal intensiveringen van het overheidsbudget.

De vitaliteitsregeling die volgend jaar zou worden ingevoerd, vindt toch geen doorgang. Dit staat in het ‘deelakkoord begroting 2013’ dat Samson (PvdA) en Rutte (VVD) op 1 oktober 2012 overeenkwamen. Het vitaliteitssparen was bedoeld om werknemers langer aan het werk te houden. Hun spaartegoed konden ze bijvoorbeeld inzetten voor scholing of om periodes zonder inkomen te overbruggen. Het is nog niet bekend of er een andere vorm van fiscaal vriendelijk sparen komt. Het niet invoeren van de vitaliteitsregeling moet de komende jaren zo’n € 700 miljoen per jaar in de staatskas houden en dient daarmee ter compensatie van onder meer het terugdraaien van de forensentaks.

Vitaliteitspakket zonder vitaliteitsregeling

De vitaliteitsregeling was een onderdeel van het vitaliteitspakket. In het oorspronkelijk bedachte vitaliteitspakket zaten – naast de vitaliteitsregeling – ook andere vormen van stimulansen ter bevordering van duurzame inzetbaarheid. Het is nog maar de vraag wat daar allemaal van over blijft. Zo komt de premiekorting voor het in dienst houden van 62-plussers waarschijnlijk te vervallen (aangekondigd in het Begrotingsakkoord 2013 op Prinsjesdag). Mogelijk blijft de premiekorting voor het in dienst nemen van uitkeringsgerechtigden van vijftig jaar of ouder wel bestaan.

Nieuwe doorwerkbonus in vitaliteitspakket

Wel willen VVD en PvdA dat er een doorwerkbonus komt voor werknemers vanaf 61 tot 65 jaar. Werknemers die doorwerken tot 65,5 jaar kunnen zo gemiddeld anderhalf jaar eerder met pensioen gaan, zonder dat ze er financieel op achteruit gaan. Het demissionaire kabinet wilde deze doorwerkbonus juist schrappen. Het is dus nog even afwachten welke voorstellen uiteindelijk door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.