7.2 Mogelijkheden werkgeverspensioen
uitkering
Of de werknemer zijn pensioenregeling kan benutten om eerder met pensioen te gaan, hangt helemaal af van wat er in die regeling is vastgelegd. In dit geval krijgt de werknemer een deel van zijn pensioen al eerder. Zo kan hij de periode tot de pensioenleeftijd overbruggen. Nadeel is dat de pensioenuitkering na de pensioenleeftijd wel lager wordt.
7.2.1 Eerder met pensioen
De meeste pensioenregelingen bieden werknemers de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan dan de pensioenleeftijd die in de regeling is vastgelegd (meestal 65 of 67 jaar). Hoeveel vroeger een werknemer zijn pensioen kan opnemen, hangt af van de pensioenregeling en natuurlijk van de gevolgen voor zijn pensioenuitkering die hij bereid is te accepteren.
Gevolgen berekenen
invloed
Wil de werknemer zijn pensioenuitkering eerder laten ingaan, dan heeft dit op verschillende manieren invloed op de hoogte van zijn pensioenuitkering:
▪ De werknemer kan minder lang pensioen opbouwen.
▪ Het pensioenkapitaal dat de werknemer heeft opgebouwd, kan minder lang renderen.
inkomensgat
▪ Het pensioen moet langer worden uitgekeerd. Het gevolg is dat ieder jaar dat de werknemer eerder stopt met werken, zijn pensioenuitkering afneemt. Stopt de werknemer met werken voordat hij de AOW-leeftijd heeft bereikt, dan heeft hij tot die leeftijd dus een nog groter inkomensgat, terwijl hij wel nog AOW-premie betaalt.
De exacte factor waar de pensioenuitvoerder mee rekent als een werknemer eerder met pensioen gaat, staat in het pensioenreglement.
7.2.2 Deeltijdpensioen voor de pensioenleeftijd
achteruitgang
Alle regels die gelden voor de keuze om vervroegd met pensioen te gaan, gelden ook voor deeltijdpensioen. Toch zijn de gevolgen minder groot. De werknemer bouwt wel tot de pensioenleeftijd pensioen op, maar dan over een lager inkomen. Een deel van zijn pensioenkapitaal kan langer renderen, en hij gebruikt een kleiner deel ervan voordat hij de pensioenleeftijd bereikt. De pensioenuitvoerder (meestal een pensioenfonds of -verzekeraar) kan de werknemer vertellen hoeveel hij er qua pensioenuitkering op achteruitgaat. Omdat de achteruitgang kleiner is, is deeltijdpensioen populairder.
Goed nadenken over gevolgen
spijt
Wijs werknemers erop dat de keuze voor deeltijdpensioen meestal niet terug te draaien is. Bij voltijdpensioen ligt dit voor de hand. Maar bij deeltijdpensioen staan werknemers hier misschien niet bij stil. Een werknemer kan wel besluiten om weer meer te gaan werken – voor uw organisatie of een andere – maar dat betekent niet dat hij een deel van zijn pensioenuitkering weer stop kan zetten. Hij zit dus vast aan die uitkering, en ook aan de gevolgen voor de hoogte daarvan. Het is van belang dat de werknemer die gevolgen van tevoren goed uitzoekt, zodat er geen kans is dat hij spijt krijgt als het te laat is.