5.7 Andere regels bij ziekte
Een ander voordeel van werknemers die na hun pensioen voor uw organisatie blijven of komen werken, is dat de verplichtingen van uw werkgever bij ziekte van deze werknemers beperkt zijn. Als de WAO-gerechtigde werknemer ziek wordt, moet uw werkgever het loon maximaal 13 weken doorbetalen. In de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd is geregeld dat dit naar zes weken gaat. Naar verwachting gaat dit in op 1 januari 2022. Dat is gunstig, aangezien oudere werknemers, áls ze ziek worden, gemiddeld langer ziek zijn dan hun jongere collega’s. Daarnaast vervallen met de loondoorbetalingsplicht ook enkele verplichtingen op het gebied van re-integratie uit de Wet verbetering poortwachter. Zo hoeft uw werkgever geen passend werk meer te zoeken in het bedrijf van een andere werkgever. Hij hoeft ook geen plan van aanpak voor de re-integratie op te stellen.
Geen langdurige gevolgen
Het opzegverbod bij ziekte duurt voor normale werknemers, net als de loondoorbetalingsplicht, twee jaar. Deze termijn is voor AOW-gerechtigde werknemers verkort naar dertien weken. Dit betekent dat de werkgever na dertien weken ontslag kan aanvragen voor de werknemer – en de kans is groot dat dit ontslag wordt goedgekeurd. Uw organisatie heeft dan geen verplichtingen meer.
Verzuimverzekering
De kans is groot dat uw organisatie voor haar werknemers een verzuimkostenverzekering heeft afgesloten. Deze verzekering dekt de verzuimkosten boven een bepaald bedrag of na een bepaalde verzuimduur. Omdat uw werkgever AOW-gerechtigde werknemers niet langer dan dertien weken het loon hoeft door te betalen, is voor deze werknemers ook maar een beperkte dekking nodig. U kunt er ook voor kiezen de werknemer helemaal niet op te nemen in de verzekering. Dat scheelt in de kosten.