U bent hier

5.2 Gezondheid en langer doorwerken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juli 2021

Hoewel mensen langer leven en zich langer vitaal voelen, groeit met het stijgen van de leeftijd de kans op gezondheidsklachten. De fysieke mogelijkheden nemen af en het kan zijn dat langer doorwerken dan niet zo makkelijk is. De werkgever kan echter veel problemen opvangen door het voeren van gericht vitaliteitsbeleid en het nemen van de juiste maatregelen.

5.2.1. Advies Gezondheidsraad

gevolgen

Het opschuiven van de pensioenleeftijd is nog niet lang genoeg aan de gang om goed onderzoek te kunnen doen naar de gevolgen van langer doorwerken. De Gezondheidsraad heeft daarom in 2018 alvast een advies uitgebracht over langer doorwerken en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. De uitgangspunten hiervoor zijn:

  • De kans op gezondheidsklachten neemt toe met het stijgen van de leeftijd.
  • Het werkvermogen neemt af.
  • De herstelbehoefte wordt groter.

maatwerk

Hieruit volgen een aantal maatregelen die werkgevers zouden moeten nemen. De raad benadrukt dat werkgevers daarnaast moeten inzetten op maatwerk. De gezondheidstoestand van ouderen verschilt sterk per individu doordat werknemers, naarmate ze ouder worden, last kunnen krijgen van meerdere aandoeningen tegelijk. Ook zijn er verschillen in gezondheid tussen hoogopgeleide en laagopgeleide werknemers.

5.2.2. Maatregelen voor ondersteuning

loopbaan

Langer doorwerken is niet voor elke werknemer vanzelfsprekend. Daarom moet uw werkgever passende maatregelen nemen om de werknemer te ondersteunen. Dat kan door de werknemer voldoende regelmogelijkheden in het werk te bieden zodat ook daadwerkelijk maatwerk geboden kan worden. Daarnaast is het belangrijk een actief beleid voor duurzame inzetbaarheid te voeren en wel met ingang van de start van de loopbaan van een werknemer in uw organisatie.

Meer tijd voor herstel

Werkgevers moeten er bovendien rekening mee houden dat oudere werknemers een verhoogde herstelbehoefte hebben na het werk en voorzieningen bieden om hieraan tegemoet te komen. Oudere werknemers hebben geen hogere kans op ziekteverzuim, maar als ze uitvallen duurt dat vaak wel langer dan bij jongeren werknemers.