U bent hier

1.3 Arborisico’s

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juli 2021

belastend

Vijftigplussers lopen niet per definitie andere arbeidsrisico’s dan jongere werknemers, maar er zijn wel aspecten waar de werkgever rekening mee moet houden. Bepaalde werkzaamheden kunnen als meer belastend worden ervaren. Sommigen willen daarom misschien minder gaan werken of minder zwaar of veeleisend werk gaan doen. Ook als ze dat zelf niet willen, maar het vanwege gezondheidsredenen wel nodig is, moet uw werkgever helpen dit te realiseren.

1.3.1 Fysieke belasting

Vanuit de Arbowet is uw werkgever verplicht te zorgen voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. De grootste zorg ligt bij de groep werknemers in zogenoemde zware beroepen. Werknemers die al op jonge leeftijd zijn begonnen met zware fysieke arbeid in bijvoorbeeld de bouw of de industrie, zijn waarschijnlijk niet in staat hun werk vol te houden tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Zij lopen meer risico om langdurig uit te vallen door een beroepsziekte of door andere gezondheidsklachten. Hetzelfde geldt voor werknemers die nachtwerk doen of werken in ploegendiensten.

Er spelen ook risico’s op het gebied van werken met schadelijke stoffen, maar de effecten van blootstelling op de gezondheid openbaren zich vaak pas na de pensionering.

taakroulatie

De werkgever moet dit risico in kaart brengen in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en maatregelen om het risico weg te nemen of te beperken opnemen in het bijbehorende plan van aanpak. Voorbeelden van maatregelen zijn:

  • het verlichten van lichamelijk werk;
  • taakroulatie of aangepaste werktijden;
  • meer rust- en herstelmomenten in het werk.

De Arbowet verplicht de werkgever ook tot het aanbieden van periodieke medische onderzoeken zoals het PAGO. Hierover kunt u meer lezen in hoofdstuk 4.

1.3.2 Psychische belasting

overuren

Jonge werknemers (15-24 jaar) lopen minder risico op een psychische beroepsziekte dan de werknemers in de leeftijdsgroep van 25 tot en met 54 jaar. Dit hangt onder meer samen met het aantal dienstjaren bij dezelfde werkgever, wel of geen werk in ploegendienst, het draaien van overuren, het feit dat iemand ontevreden is met het werk, of er hoge taakeisen worden gesteld enzovoort. Ook werk met hoge emotionele belasting, een conflict met een leidinggevende of collega en gebrek aan steun van leidinggevende of collega’s hangen samen met een groter risico op psychische beroepsziekten (Arbobalans 2020). Beïnvloedbare factoren zijn tevredenheid met het werk en de moeilijkheidsgraad van het werk.

motivatie

Voor preventief beleid kan de werkgever zich het beste richten op het aanpakken van ontevredenheid over het werk. Daardoor kan de motivatie terugkeren. Ook het verminderen van hoge taakeisen helpt, want hierdoor neemt de werkdruk af. Maatregelen neemt u op in het plan van aanpak bij de RI&E.