7.3 Vooruitkijken en sturen
sturen op indicatoren
Managers hebben de in paragraaf 7.1.1. genoemde kengetallen vaak nodig om verantwoording af te leggen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de managementinformatie en vertegenwoordigen de onmiskenbare waarheid: er is niets dat u nog kunt doen om de uitkomsten te veranderen. Deze indicatoren zijn definitief als u ze beoordeelt. Maar net als in een auto kijkt u liever vooruit dan in de achteruitkijkspiegel als u ergens heen wilt. U wilt sturen op indicatoren die toekomstig verzuim voorspellen. Hoewel deze indicatoren een toekomstig resultaat suggereren, is er uiteraard geen garantie. Wel kunt u ze gebruiken om te zien of u uw doelen zult bereiken als u zo doorgaat, of dat bijsturen nodig is.
Een dashboard gebaseerd op een evenwichtige score card van zowel kengetallen die terugkijken, als indicatoren die u helpen vooruitkijken, draagt het meeste bij aan goede prestaties van uw organisatie.
Vitaliteit
Als er in uw organisatie een verband bestaat tussen vitaliteit en verzuim en u heeft kunnen constateren dat het zeer waarschijnlijk om een oorzakelijk verband gaat, is vitaliteit een indicator waarmee u vooruit kunt kijken.
Voorbode
actief sturen
Tonen data aan dat ook in uw organisatie, net als in de BV Nederland, frequent kort verzuim een voorbode is voor langer verzuim, dan is het actief sturen op het aantal of aandeel frequent verzuimers effectiever dan sturen op de meldingsfrequentie. Ook het monitoren van (bijna) veiligheidsincidenten kan helpen tijdig in te grijpen vóórdat de verzuimcijfers de verkeerde kant op gaan.
De Bradfordscore als kengetal
frequent verzuimers
Een alternatief kengetal om op te sturen is de zogenoemde Bradfordscore. Deze berekent u door het kwadraat te nemen van het aantal verzuimperiodes in de afgelopen 12 maanden en dit te vermenigvuldigen met het totaal aantal ziektedagen in dezelfde periode.
Zwaarder
Ook deze indicator richt zich op frequent verzuimers. Meerdere korte ziekteperiodes wegen immers zwaarder.