1.1 Rechtspersoonlijkheid
definitie
plichten
Een bepaalde rechtsvorm kan dus rechtspersoonlijkheid hebben. Maar wat houdt dat precies in? Er bestaat geen afgebakende definitie van het begrip rechtspersoon, maar kenmerken zijn dat deze net als een mens (een natuurlijk persoon) rechten kan hebben die hij kan afdwingen. Ook kan een rechtspersoon plichten hebben waaraan anderen hem kunnen houden. Een vereniging en stichting bezitten beide rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat ze een eigen afgescheiden vermogen hebben (het staat los van het privé-vermogen van de bestuursleden), personeel kunnen aannemen en contracten kunnen sluiten. Kortom, uw organisatie kan zelfstandig deelnemen aan het rechtsverkeer.
Oprichting vereniging kan ook informeel
Er bestaan verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid en verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid (de informele vereniging). Voor stichtingen en verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid geldt dat de statuten in een notariële akte moeten zijn vastgelegd. Dat hoeft bij een informele vereniging niet.
afwijken
aansprakelijk
Andere punten waarop een informele vereniging afwijkt van verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid zijn:
- Een informele vereniging kan geen registergoederen verkrijgen en geen erfgenaam zijn (maar wel legaten aanvaarden).
- De bestuurders zijn vaak – naast de vereniging – persoonlijk voor schulden aansprakelijk.
In dit dossier laten wij de informele vereniging buiten beschouwing. Waar ‘vereniging’ staat, wordt dus bedoeld: ‘de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid’.