U bent hier

1.4 Overige rechtsvormen

Laatst gewijzigd: mei 2021

Buiten de gewone stichting en vereniging zijn er bijzondere vormen van een stichting of vereniging.

1.4.1 Kerkgenootschappen

kerkgenootschappen

De kerkgenootschappen vormen een aparte groep zelfstandige organisaties die een kerk of een godsdienstige gemeenschap vertegenwoordigen. De organisatie en inrichting hiervan worden door een eigen kerkelijk recht gevormd. Kerkgenootschappen hebben een eigen statuut, waarvoor veel vrijheid geldt. Het statuut mag alleen niet in strijd zijn met bepalingen van dwingend recht. De organisaties draaien voor een belangrijk deel op de inzet van vrijwilligers.

1.4.2 Woningcorporaties

woning-
corporaties

Ook de woningcorporaties vormen een bijzondere groep. Een woningcorporatie is een organisatie die zich richt op het bouwen, beheren en verhuren van woonruimte (sociale woningbouw). Daarnaast zijn het maatschappelijke ondernemers, die zich breed willen inzetten voor leefbare wijken, buurten, stadsdelen en gemeenten. Veel woningcorporaties waren oorspronkelijk verenigingen, maar zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw verzelfstandigd en kregen de rechtsvorm stichting of vennootschap.

BBSH

BBSH

Met het Besluit Beheer Sociale Huurwoningen (BBSH) is een toezichthoudend orgaan bij woningcorporaties verplicht gesteld. Bij de nieuwe drielagenstructuur is naast de directie en het bestuur een derde orgaan toegevoegd, een RvT (zie hoofdstuk 2). De stichtingen zijn ook verplicht een huurdersraad in te stellen en de overheid houdt toezicht op het verantwoord omgaan met de financiën. De eindverantwoordelijkheid ligt hier bij de minister voor Wonen en Rijksdienst. Deze is in februari een consultatie gestart over een nieuwe opzet van het corporatiestelsel (zie hoofdstuk 4).

1.4.3 Coöperatieve vereniging

coöperatieve vereniging

De coöperatieve vereniging is een speciale vorm van een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. In tegenstelling tot de gewone vereniging is het doel van de coöperatieve vereniging gericht op financieel voordeel voor de leden zelf. Daartoe sluit zij vaak overeenkomsten af met de leden. Een bekend voorbeeld is de coöperatieve zuivelfabriek. De leden zijn boeren die hun producten laten verwerken in de coöperatieve zuivelfabriek. De RvT of Raad van Commissarissen houdt toezicht op het bestuur en beoordeelt het jaarverslag. De dagelijkse leiding is meestal in handen van een directeur, onder toezicht van het bestuur.

Voor het oprichten van een coöperatieve vereniging moet u een notariële akte opmaken, waarin ook de statuten zijn opgenomen. Naast een algemene ledenvergadering bent u verplicht om een onafhankelijke commissie aan te stellen voor het doorlichten van het jaarverslag.

1.4.5 Vereniging van Eigenaars

Vereniging van Eigenaars

Een andere bijzondere vorm van een vereniging is de Vereniging van Eigenaars (VvE). De VvE is een vereniging van de eigenaren van de appartementsrechten van de woningen die tot een appartementencomplex behoren. Deze zorgt voor het regelen van het onderhoud van het appartementsgebouw en alle andere gemeenschappelijke belangen van de eigenaren. Alle appartementseigenaren in Nederland zijn verplicht lid van een VvE. Elke VvE moet zich inschrijven in het Handelsregister. Een VvE zonder ondernemingsactiviteiten kunt u schriftelijk inschrijven. Wel moet u kopieën van legitimatiebewijzen van de bestuurder(s) en een eventuele gevolmachtigde (administrateur) meesturen. Gebruik voor de inschrijving de formulieren van de KvK.