6.1 De bevoegdheden
rechten en plichten
aansprakelijkheid
wijzigingen
Binnen een vereniging bent u belast met het besturen van de organisatie en daarbij heeft het bestuur zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. De ALV mag daarom per definitie de vereniging niet besturen, maar heeft andere belangrijke rechten en plichten. Ze kan bovendien het beleid wel sturen met haar bevoegdheden. De belangrijkste bevoegdheden van de ALV zijn:
- De ALV is bevoegd tot benoeming, schorsing en ontslag van bestuursleden en commissieleden.
- Het bestuur van de vereniging legt rekening en verantwoording af aan de ALV over het gevoerde beleid in een verenigingsjaar.
- De ALV is bevoegd om de statuten van de vereniging samen te stellen én om wijzigingen in de statuten aan te brengen.
- De ALV is bevoegd om een bepaald lid te schorsen en uit te sluiten van het lidmaatschap van de vereniging.
Let erop dat procedures en regels voor uitsluiting van leden opgenomen moeten zijn in de statuten van de vereniging. U kunt bijvoorbeeld besluiten leden uit te sluiten als ze financieel in gebreke blijven.
Bevoegdheid bij tegenstrijdig belang
Bestuursleden nemen besluiten waarvoor ze zich later moeten verantwoorden bij de ALV. Maar wat als er sprake is van een tegenstrijdig belang? De ALV is dan niet zomaar bevoegd het besluit te nemen in plaats van de bestuurder. Het wetsvoorstel Wet bestuur en toezicht rechtspersonen wil daar verandering in brengen. Als er bij een besluit van een bestuurder aantoonbaar sprake is van een tegenstrijdig belang, mag de ALV het besluit nemen in plaats van de bestuurder. Het is nog onduidelijk wanneer de wet van kracht wordt.
Andere bevoegdheden
Naast de genoemde bevoegdheden, kent de algemene ledenvergadering nog andere, niet minder belangrijke rechten:
- Ontbinding: de ALV mag de vereniging ontbinden.
- Fusie: structurele wijzigingen van een vereniging, zoals een fusie, kunnen alleen worden doorgevoerd met toestemming van de ALV.
- Decharge verlenen: de ALV kan een bestuurslid (meestal gaat het dan om de penningmeester) decharge verlenen, oftewel ontslaan van zijn verantwoordelijkheid.
- Aansprakelijkheid: veroorzaakt een bestuurslid door zijn handelen schade aan de vereniging, dan kan de ALV hem daarvoor aansprakelijk stellen. Daarbij maakt het overigens niet uit of het bestuurslid de fout bewust of onbewust heeft gemaakt.
Alle leden die samen de ALV vormen, bieden een enorm potentieel aan creatieve krachten. Maak daar gebruik van en communiceer regelmatig met de ALV over nieuwe plannen bijvoorbeeld. Zo creëert u ook meer draagvlak.