9.2 Mobiele apparaten
Bedrijfsgegevens op mobiele apparaten beschermen is extra belangrijk. Dit soort losse apparaten zijn namelijk erg gevoelig voor verlies of diefstal.
Doe altijd aangifte bij de politie in het geval van diefstal en vergeet niet om het zogenoemde IMEI-nummer (zie hierna) op te laten nemen in de database van gestolen apparaten. Zo maakt u het toestel lastig te verhandelen.
IMEI
traceerapp
YUNU
Er zijn een paar zaken die van cruciaal belang kunnen zijn bij het voorkomen van dataverlies bij diefstal of verlies:
- Noteer het IMEI-nummer van uw smartphone en bewaar dat in uw kluis of administratie. U kunt dit unieke 15-cijferige ‘International Mobile Equipment Identity’-nummer van uw toestel in beeld laten verschijnen door *#06# in te toetsen. Met dit nummer kan de politie een gestolen apparaat proberen op te sporen en in een database opnemen. Een gestolen apparaat met waarschuwingen bombarderen of op afstand blokkeren via het IMEI-nummer is soms mogelijk, afhankelijk van de provider en van het land waar de smartphone zich bevindt.
- Installeer een traceerapp waarmee u het apparaat in geval van diefstal kunt opsporen en eventueel ook een app voor blokkeren of wissen op afstand. Omdat deze voorzieningen vaak gemakkelijk te omzeilen zijn, is het ook verstandig om dan de locatiegegevens of bijbehorende tools af te schermen met een wachtwoord.
- Activeer voorzieningen waardoor geen andere simkaartjes in uw toestel gebruikt kunnen worden, zoals een YUNU-pincode (Your Unique Number).
- Als het toestel is voorzien van beveiligingsopties en beschermende maatregelen – pincode, schermvergrendeling, veegpatroon- of biometrische herkenning et cetera – maak er dan gebruik van! Stel in plaats van de standaard fabriekscode een veilige pincode in.
- Draag uw toestel op een veilige plek. Een (binnen)zak van uw jas of broek met een rits is bijvoorbeeld beter dan een steekzak, en ‘dicht op uw lichaam’ is veiliger dan in een handtas of koffertje. Ga met uw smartphone om zoals u met uw sleutels, portemonnee of portefeuille omgaat.
Een verloren of gestolen smartphone is met een traceerapp alleen te lokaliseren als de gps ingeschakeld is en er verbinding met het internet is.
blokkeren
Stel: het nachtmerriescenario doet zich toch voor en uw smartphone wordt gestolen. Er zijn dan een paar tips:
- Als u de indruk heeft dat de diefstal zojuist heeft plaatsgevonden: bel met het toestel van een collega of een ander (vast of mobiel) apparaat meteen uw eigen mobiele nummer. De dader is misschien nog in de buurt en zeker als u een specifieke ringtone heeft, kunt u zo direct horen waar zich uw gestolen apparaat bevindt.
- Blokkeer uw simkaart (en abonnement) via uw provider. U heeft er het toestel niet mee terug, maar de dief jaagt u ook niet meer op kosten!
- Gebruik de traceerapp om te proberen te achterhalen wie uw toestel in handen heeft gekregen of waar het zich bevindt. Ook automatische updates, uploads van foto’s naar cloudlocaties, back-ups of synchronisaties die blijven doorlopen als uw toestel is verdwenen, kunnen belangrijke aanwijzingen bevatten. Wees wel voorzichtig: het is niet altijd verstandig zelf achter de dief aan te gaan!
Beveiliging regelen van bovenaf
versleuteling
Omdat er zo veel gevoelige data op mobiele apparaten en computers staan die niet in verkeerde handen mogen vallen, is het belangrijk om organisatiebreed maatregelen te treffen. Uit beveiligingsoogpunt is het verstandig om een standaardprotocol te hebben. Zo kan uw IT-afdeling bijvoorbeeld tools verspreiden naar apparaten om gevoelige data op afstand te kunnen wissen. Sommige organisaties kiezen ervoor om mobiele apparaten zo te configureren dat alleen geautoriseerde applicaties kunnen worden gedownload of geopend. Investeer ook in versleutelingstools om dataopslag en -verkeer te beveiligen.
Beveiliging van apps
malware
updates
Niet alleen diefstal of verlies van uw mobiele apparaat vormt een gevaar; u moet ook oppassen voor cybercriminaliteit.Steeds vaker weet allerlei malware tot de mobieltjes door te dringen. Reden genoeg om wat meer aandacht te geven aan de beveiliging. Zorg ervoor dat u bij de instellingen van uw smartphone of tablet heeft ingeschakeld dat updates automatisch worden binnengehaald. De laatste versie van een programma is namelijk over het algemeen de veiligste.
De kans dat u op een malafide app stuit, is het grootst als u een Android-smartphone of -tablet heeft. Dat zijn bijvoorbeeld de apparaten van Samsung en HTC. Dit type mobiele apparaten is erg populair en dat is cybercriminelen zeker niet ontgaan.
antimalwaresoftware
beveiligingslek
appwinkels
Houd oren en ogen ook open bij het installeren van apps. Normaliter worden apps tijdens de installatieprocedure onderworpen aan een nader onderzoek om ingebakken malware te kunnen ontdekken en wordt bekeken of er nog andere beveiligingsrisico’s zijn voor de gebruiker. Met antimalwaresoftware kunt u ook na installatie op de achtergrond in de gaten houden of een app verdacht gedrag vertoont. Dat lijkt allemaal heel mooi, maar het is in de werkelijkheid eerder schijnveiligheid. Ingrijpen om een beveiligingslek daadwerkelijk te dichten, is er niet bij. Een virus onderscheppen en in quarantaine plaatsen – zoals op computers – kunnen de mobiele programma’s namelijk niet.
Eerste hulp bij lekke apps
Malafide apps zijn vooral te vinden in niet-officiële appwinkels. Download daarom alleen apps die te vinden zijn in de App Store van Apple of de Play Store van Google.Mocht een comunicatieapp onverhoopt toch een beveiligingslek bevatten, dan kunt u die het beste even niet gebruiken om te converseren met uw collega’s. In zo’n geval zal de ontwikkelaar zo snel mogelijk komen met een update die het euvel verhelpt.