13.1 Wettelijke verplichtingen
Er komt bij de ziekteverzuimrapportage dus ook een wettelijke verplichting kijken: alleen als u alle verzuimgegevens consequent bijhoudt, kunt u voldoen aan de re-integratieverplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter (WVP). Die wet verplicht organisaties om, samen met de arbodienst, een zieke werknemer zo snel mogelijk en verantwoord weer aan het werk te krijgen. Uitdrukkelijk gaat het hier om een gezamenlijke inspanning. Uit deze wet vloeien een aantal verplichtingen voort:
- Een werkgever moet zijn uiterste best doen om gedurende de eerste twee ziektejaren, langdurige arbeidsongeschiktheid van een werknemer te voorkomen.
- Werkgever en werknemer moeten daarom op vastgestelde tijdstippen in actie komen.
- Een ziektegeval moet uiterlijk binnen één week na de eerste ziektedag worden gemeld bij de arbodienst of de bedrijfsarts.
- Na een ziekteverzuimperiode van zes weken moet de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse maken: waarom kan de werknemer (nog) niet aan de slag? Wat zijn de herstelmogelijkheden? Wanneer denkt de werknemer het werk te kunnen hervatten? Wat kan er gezegd worden over zijn motivatie en hoe is de kwaliteit van de arbeidsrelatie?
- Uit deze analyse moet (uiterlijk acht weken na de ziekmelding) een plan van aanpak voortkomen, opgesteld door de werkgever en de werknemer. Wat gaan beiden doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen? Afspraken hierover moeten schriftelijk worden vastgelegd (dat geldt ook voor tussentijdse bijstellingen). De werknemer moet altijd een afschrift of een kopie ontvangen.
- Als langdurig ziekteverzuim dreigt, moet de werkgever een re-integratiedossier bijhouden met daarin het verloop van het verzuim, alle getroffen maatregelen om de terugkeer naar werk mogelijk te maken en alle documenten en correspondentie die hierop betrekking hebben.
- Elke zes weken moet de voortgang worden besproken. De zieke werknemer krijgt een casemanager, gekozen door de werkgever, die de uitvoering van het plan van aanpak begeleidt en controleert. De casemanager fungeert ook als tussenpersoon tussen enerzijds de zieke werknemer en anderzijds de werkgever, de bedrijfsarts of arbodienst.
- In week 42 moet de werkgever de werknemer ziek melden bij het UWV.
- Tussen week 45 en 52 volgt – bij onverhoopt lange ziekte – een eerstejaarsevaluatie.
Eerste jaar
Deze opsomming betreft alleen de inspanningen die uw organisatie moet verrichten in het eerste jaar van een langdurig ziekteverzuim. Belangrijkste punt van aandacht: u weet alleen wanneer u wat moet ondernemen als u het verzuim nauwkeurig registreert.
Alle gegevens op een rijtje
Dekt uw organisatie zich in tegen het financiële risico van langdurig verzuim met een verzuimkostenverzekering? Let er dan op dat u de verzekeraar alleen met een actuele, foutloze en complete verzuimregistratie van de juiste gegevens kunt voorzien. Blijft u in gebreke, dan kan de verzekeraar een uitkering weigeren en draait u zelf op voor de doorbetaling van het loon van de zieke werknemer.