U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Offertes beoordelen5. Het beantwoorden van een offerte5.4 Delen van de offerte accepteren

5.4 Delen van de offerte accepteren

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: september 2018

aparte onderdelen

Als u een offerte ontvangt, behelst dat aanbod een volledige opdracht. Na extra onderzoek en calculatie kan blijken dat u de offerte als geheel niet aantrekkelijk vindt, maar aparte onderdelen wel. Stel dat u cateraars heeft uitgenodigd om een offerte uit te brengen voor de catering van een evenement dat u organiseert. Dan kan de offerte voor het eten en drinken voor de hele avond u niet bevallen, maar de wijnkaart en het aanbod daarvoor hebben wel uw interesse. Hetzelfde is denkbaar als u volledig uitgeruste bedrijfsauto’s gaat aanschaffen. De offerte is op het gebied van de auto’s aantrekkelijk, maar de aankleding bevalt u niet. Daar heeft u een andere partij voor gevonden. In dat geval accepteert u een onderdeel van de offerte.

Onderdelen wijzigen

wensen en eisen

Als u een verkoper vraagt een offerte uit te brengen, stuurt u hem een briefing of u heeft een gesprek met hem waarin u uw wensen en eisen kenbaar maakt. Tussen uw wensen en zijn interpretatie daarvan kunnen verschillen ontstaan. U wilt iets snel geleverd hebben, maar als u niet heeft toegelicht wat snel is, kan de verkoper daar zelf invulling aan geven. Voor u is snel binnen drie weken, hij ziet drie maanden als snel. Daardoor kunt u onderdelen van offertes willen wijzigen.

Grote wijzigingen

doorberekenen

Voor grote wijzigingen is het logisch dat de leverancier er niet zomaar mee akkoord gaat. Het bezorgt hem extra kosten; die moet hij aan u doorberekenen. Ook als u akkoord gaat, mag hij daarom de prijs nog aanpassen, zelfs als het geen vrijblijvende offerte is. U heeft de voorwaarden namelijk aangepast.

Niet-essentiële wijzigingen

aangepaste versie

Een wijziging kan (in uw ogen) onbenullig zijn, een zogenoemde ‘niet-essentiële wijziging’. Kleine wijzigingen kunt u doorvoeren door ze op de offerte aan te passen. Die aangepaste versie stuurt u terug naar de leverancier. Let wel op dat u hem op de wijzigingen wijst. U wilt de wijze van afhalen bijvoorbeeld veranderen: u komt niet zelf het product ophalen, maar een koerier. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn, maar misschien moet de leverancier wel een instructie geven over het gebruik van het apparaat. Die kleine wijziging wordt nu groter, want de verkoper moet nog een keer naar uw organisatie komen om de instructies alsnog te geven. De kosten voor de leverancier gaan daardoor omhoog, hij kan daardoor de offerte aanpassen.

Als de leverancier zonder commentaar akkoord gaat met de door u aangepaste offerte, dan kunt u deze als een overeenkomst beschouwen.