U bent hier

5.3 Aanpak van werkstress

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2016

zorgen

autonoom

toekomst perspectieven

Op het moment dat u de werkdruk en -stress in kaart heeft gebracht, is het tijd om structurele oplossingen te bedenken en verzachtende omstandigheden te creëren.

  • Zorg er in ieder geval voor dat de werknemer zich serieus genomen voelt. Op het moment dat hij weet dat zijn zorgen worden gedeeld door collega’s en leidinggevenden, zal zijn gevoel van stress afnemen. Zorg voor een open bedrijfscultuur waar mensen zorgen durven te delen.
  • Geef de werknemer een stem in de invulling van zijn eigen functie en taken. Op het moment dat hij zelf het gevoel heeft dat hij autonoom te werk kan gaan, zal hij het gevoel van controle houden. Verliest hij de controle, dan komt het gevoel van stress op.
  • Een duidelijk verwachtingspatroon is essentieel voor het voorkomen van werkstress. Hoe meer de werknemer heen en weer wordt geslingerd tussen taken, verwachtingen en nieuwe afspraken, des te meer onzekerheid hij ervaart.
  • Toekomstperspectieven zorgen voor zekerheid en hebben een positieve invloed op werkstress. Laat de werknemer zich ontwikkelen en laat hem zelf zijn doelen aangeven.
  • De POWER-methode helpt om werkdruk weg te nemen in drukke perioden op het werk. POWER staat voor Pauzeer, Orden, Werk, Excelleer en Recreëer. Download de POWER-methodetool op ­rendement.­nl/arbodossier.