4.2 Normen voor consumenten
natuurlijk persoon
Om met name consumenten beter te beschermen, heeft de wetgever de open norm nader uitgelegd en een zogenoemde zwarte en grijze lijst opgesteld en deze opgenomen in het BW. Deze lijsten zijn van toepassing op overeenkomsten waarbij de wederpartij een natuurlijk persoon is, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf. Een consument dus.
Toepasselijkheid
Voor uw bv als gebruiker van de algemene voorwaarden gelden voor de toepasselijkheid van de zwarte en grijze lijsten geen nadere voorwaarden. Met andere woorden, als ondernemer moet u er rekening mee houden dat deze lijsten altijd gelden, zonder uitzonderingen.
rechtspersoon
reflexwerking
In principe kan zowel een natuurlijk persoon als een rechtspersoon (niet-consument) een beroep doen op de lijsten. De zwarte en grijze lijsten bieden geen directe bescherming aan niet-consumenten. Maar het is ook weer niet zo dat niet-consumenten er helemaal niets aan hebben. Van de lijsten kan namelijk een indirect effect uitgaan, ook wel reflexwerking genoemd.
Hoe meer de niet-consument lijkt op een consument, hoe eerder er een reflexwerking uitgaat van de genoemde lijsten. Kleine verenigingen en stichtingen worden vaak gelijkgesteld met consumenten.