4.4 LKV arbeidsgehandicapte werknemer
Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum:
februari 2020
De oude premiekorting arbeidsgehandicapte werknemer is in feite gesplitst in drie loonkostenvoordelen: het LKV arbeidsgehandicapte werknemer, het LKV doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden en het LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer.
Voorwaarden
WAO
WIA-uitkering
arbeidskundig onderzoek
De tegemoetkoming van € 3,05 per verloond uur maar maximaal € 6.000 per werknemer per jaar is bedoeld voor de arbeidsgehandicapte werknemer die voldoet aan één van de volgende voorwaarden:
- De werknemer had voor 1 januari 2006 recht op een WAO- of Waz-uitkering en was daarom arbeidsgehandicapt op grond van de Wet REA. En hij zou in de maand voordat hij bij u in dienst kwam, om dezelfde reden arbeidsgehandicapt in de zin van de Wet REA zijn geweest als de Wet REA niet was ingetrokken.
- De werknemer had recht in de kalendermaand voordat hij in dienst kwam recht op een op een WIA-uitkering of op een uitkering uit de Europese Unie, de EER of Zwitserland die hetzelfde doel heeft als de WIA-uitkering.
- De werknemer komt bij u in dienst binnen vijf jaar na de dag waarop de wachttijd (of het tijdvak van de verlengde loondoorbetalingsverplichting) is geëindigd, en voldoet aan deze twee voorwaarden:
- UWV heeft in een arbeidskundig onderzoek vastgesteld dat de werknemer op de eerste dag na afloop van de wachttijd van de WIA (of van het tijdvak van de verlengde loondoorbetalingsverplichting) voor minder dan 35% arbeidsongeschikt was en niet in staat zijn eigen of ander passend werk te doen bij de werkgever bij wie hij die dag nog in dienst was.
- De werknemer was elf weken voor het einde van de wachttijd van de WIA (of van het tijdvak van de verlengde loondoorbetalingsverplichting) nog in dienst bij dezelfde werkgever die hij had toen hij ziek werd.