2.2 No-riskpolis
banenafspraak
langdurig doorbetalen
Vaak denken werkgevers dat werknemers met een arbeidsbeperking gemiddeld vaker ziek worden en uitvallen. Voor de groep werknemers die tot de doelgroep van de banenafspraak van de Participatiewet behoren, geldt dat net zo goed. Met de financiële risico’s in het achterhoofd (het langdurig doorbetalen van een niet-productieve werknemer) kan uw organisatie besluiten om deze mensen links te laten bij werving en selectie. Om u te stimuleren deze mensen toch in dienst te nemen, bestaat er de no-riskpolis, waarbij de overheid (een groot deel van) de loondoorbetaling op zich neemt.
De mensen die zijn opgenomen in het doelgroepregister tellen niet mee voor het vaststellen van de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk).
Vijf jaar
verlenging
De no-riskpolis is vijf jaar geldig en gaat in op het moment dat de werknemer met een arbeidsbeperking bij uw organisatie begint met werken. Na die vijf jaar is verlenging mogelijk, bijvoorbeeld als er sprake is van een verhoogde kans op ziekte of arbeidsongeschiktheid. Uw werknemer moet hiervoor wel zelf bij UWV aankloppen en een aanvraag indienen. Voor werknemers die al voor 2015 een Wajong-uitkering ontvingen (of die deze uitkering onterecht niet kregen), heeft de no-riskpolis een onbeperkte geldigheidsduur.
De minister van SZW gaat onderzoeken of chronisch zieken ook onder de no-riskpolis kunnen vallen. In de zomer zal hij de Tweede Kamer hierover informeren. Komt het tot een uitbreiding, dan begint die met een pilot. Houd onze site in de gaten voor de laatste ontwikkelingen!
2.2.1 Uitkering
100% dagloon
Bij ziekte ontvangen werknemers uit de doelgroep van de Participatiewet van UWV in het eerste jaar van hun ziekte 100% van hun dagloon. In het tweede jaar zakt dit naar 70%.
minimumloon
Aangezien de doelgroep zich vaker in een lage loonschaal bevindt, kan 70% van het loon toch lager zijn dan het wettelijk minimumloon. In dit soort gevallen bent u verplicht de uitkering zelf tot het wettelijk minimum aan te vullen.
re-integratie
Voor de werknemers lopen trouwens andere onderdelen van het loon, zoals vakantiebijslag, dertiende maand en pensioenpremie gewoon door. U blijft wel verantwoordelijk voor de re-integratieverplichtingen van deze zieke werknemer.
2.2.2 Hoogte no-riskpolis
UWV kijkt bij de berekening van de hoogte van de no-riskpolis of u voor deze werknemer misschien loonkostensubsidie ontvangt (zie paragraaf 2.4). Dat gaat namelijk niet samen, anders zou u misschien wel 170% van zijn loon aan tegemoetkomingen ontvangen. Bij ziekte wordt de loonkostensubsidie bij de gemeente dan ook stopgezet. Zodra de werknemer weer aan het werk is, keert de gemeente de loonkostensubsidie weer uit.