U bent hier

Onderneming & Fiscus
Zakelijke mobiliteit10. Carpoolen 10.2 Vervoermiddel van de zaak

10.2 Vervoermiddel van de zaak

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2022

fiscale regels

Werknemers kunnen ook een (elektrische) auto van de zaak hebben. De fiscale regels hiervoor zijn uitgebreid besproken in hoofdstuk 5 en 6. Het is ook mogelijk om deze auto te gebruiken voor het carpoolen. Voor de fiscale behandeling is het initiatief voor het meerijden dan ook weer relevant.

10.2.1 Initiatief van de werknemer

geen reiskostenvergoeding

Het reizen met de auto van de zaak valt voor de werknemer onder het vervoer vanwege de werkgever. Een organisatie mag dan geen onbelaste reiskostenvergoeding geven aan die werknemer. Organiseren werknemers het carpoolen zelf, dan geldt dat niet als vervoer vanwege de werkgever voor die collega’s. De collega’s kunnen dan een onbelaste reiskostenvergoeding ontvangen van maximaal € 0,19 per zakelijke kilometer.

10.2.2 Initiatief van de werkgever

Gebruikt de werknemer de auto van de zaak voor het carpoolen op initiatief van de werkgever, dan is er voor de reiskilometers van de bestuurder nog steeds sprake van vervoer vanwege de werkgever. Een onbelaste reiskostenvergoeding is daardoor niet mogelijk. Dit geldt ook als de organisatie een personeelsbus heeft en die gebruikt voor het carpoolen van de werknemers.

Bij carpoolen op initiatief van de werkgever is er voor de meerijders ook sprake van vervoer vanwege de werkgever. Voor de carpoolrit kan een organisatie daardoor geen onbelaste reiskostenvergoeding geven aan die collega’s.