2.2 AI-terminologie
operationeel
AI is – ruwweg – in drie soorten onder te verdelen: ANI, AGI en ASI. ANI is de technologie die nu operationeel is.
2.2.1 Artificial narrow intelligence (ANI)
doelgericht
ANI, in het Nederlands smalle kunstmatige intelligentie genoemd, is de ‘zwakste’ vorm van AI. Deze AI wordt gedreven door zeer complexe algoritmes en neurale netwerken (zie paragraaf 2.3.9), maar toch zijn ze enkelvoudig en doelgericht. Narrow AI kan maar één specifieke taak uitvoeren. Denk aan het algoritme van Spotify of een robotstofzuiger. Die zijn heel goed in één ding – muziekvoorkeur voorspellen of vuil opsporen om op te zuigen – en zullen nooit zichzelf iets anders aanleren.
ANI wordt zwak genoemd, omdat het niet in de buurt komt van wat wij verstaan onder menselijke ware intelligentie, niet omdat de mogelijkheden beperkt zijn.
Invloed
chatbot
ANI heeft nu al veel invloed op ons dagelijks leven en ons werk. Voorbeelden van ANI zijn de resultaten van een zoekopdracht op internet, gezichtsherkenningssoftware, zelfrijdende auto’s, chatbots en gepersonaliseerde advertenties op social media.
2.2.2 Artificial general intelligence (AGI)
ontwikkelen
AGI, in het Nederlands kunstmatige algemene intelligentie genoemd, is een vorm van AI die op basis van gegevens verwachtingen kan uitspreken over iets waarover in het AI-systeem geen gegevens zijn ingevoerd. Anders gezegd, het AI-systeem kan elke intellectuele taak die een mens kan vervullen, met succes uitvoeren. Deze AI kan zichzelf wél dingen aanleren en is in wezen ‘intelligenter’ dan narrow AI. Deze vorm van AI is zich nu aan het ontwikkelen. Doordat computers steeds sneller kunnen rekenen, er veel data beschikbaar zijn en er veel geld wordt geïnvesteerd, krijgt AGI een flinke boost.
Hoewel sommige deskundigen ChatGPT een vorm van AGI vinden, zijn de meesten van mening dat dit niet het geval is. ChatGPT vindt zichzelf géén vorm van AGI.
2.2.3 Artificial superintelligence (ASI)
bewustzijn
ASI, in het Nederlands superintelligentie genoemd, kan menselijk gedrag nabootsen, begrijpen en op basaal niveau ook ‘aanvoelen’ of een vorm van bewustzijn ervaren. Deze technologie is nog niet bereikbaar en komt alleen nog voor in sciencefictionfilms. ASI kan op basis van een opdracht zelf aan de slag gaan om die opdracht of taak te volbrengen en is dus eigenlijk autonoom.