11.1 Loon voor de werknemer
uitgangspunt
Het uitgangspunt bij verstrekkingen en terbeschikkingstellingen is dat ze loon voor de werknemer zijn. Voor sommige vormen van loon in natura heeft u echter de keuze om die als eindheffingsloon aan te wijzen (zie paragraaf 11.3), soms zelfs zonder dat dit vrije ruimte inneemt (zie paragraaf 11.2).
Verplicht
niet kiezen
verplicht loon werknemer
Niet bij alle verstrekkingen en terbeschikkingstellingen kunt u ervoor kiezen om tot het aanwijzen als eindheffingsloon over te gaan. De volgende zaken bent u verplicht om als loon bij de werknemer te verwerken:
- de auto van de zaak (behalve het deel van buitengewone beveiligingsmaatregelen);
- de (dienst)woning (behalve het pied-à-terre en het deel van buitengewone beveiligingsmaatregelen);
- het deel van verstrekkingen en terbeschikkingstellingen dat de 30%-grens van de gebruikelijkheidstoets overstijgt;
- het rentevoordeel van een personeelslening voor een eigen woning waarvan de werknemer de rente (inclusief de kosten) kan aftrekken in de inkomstenbelasting;
- loon in natura uit vroegere dienstbetrekking;
- verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor criminele activiteiten.
Loonstaat
totale waarde
Verstrekkingen en terbeschikkingstellingen die loon in natura vormen voor een werknemer boekt u in zijn loonstaat in kolom 4: Loon anders dan in geld. U neemt in die kolom de totale waarde op van alle belaste verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan de betreffende werknemer. Hierdoor worden die meegenomen in de heffingsgrondslag voor alle loonheffingen. U kunt de totale waarde van eventuele eigen bijdragen van de werknemer voor zijn loon in natura apart in kolom 4 van de loonstaat opnemen. U mag dit ook al meteen in mindering brengen op de in die kolom op te nemen totale waarde van het loon in natura.
Let op dat loon in natura niet in de grondslag voor de berekening van vakantiebijslag valt. U bent volgens de wet slechts vakantiebijslag verschuldigd over loon in geld.
Aangifte
opnemen
niet thuishoort
In de aangifte loonheffingen moet u de belaste verstrekkingen en terbeschikkingstellingen uit kolom 4 van de loonstaat opnemen in de rubriek Waarde niet in geld uitgekeerd loon, in het onderdeel Werknemersgegevens. Let er verder op dat de waarde van het loon in natura niet thuishoort in de rubriek Contractloon in het onderdeel Werknemersgegevens. De belaste verstrekkingen en terbeschikkingstellingen mag u namelijk niet tot het vaste contractloon van de werknemer rekenen.
apart vermelden
Het eventuele privégebruik van een auto van de zaak en het eventuele rentevoordeel van een personeelslening (zie paragraaf 10.3) moet u ook nog apart vermelden in het onderdeel Werknemersgegevens. Dit doet u in de rubriek Waarde privégebruik auto respectievelijk de rubriek Bedrag rente- en/of kostenvoordeel personeelslening.
Voor privégebruik van de auto van de zaak vermeldt u in de betreffende rubriek de forfaitaire waarde vóór aftrek van de eventuele eigen bijdrage van de werknemer.
Waarde
nihilwaarderingen
rol spelen
Tegen welke waarde u de als (belast) loon in natura geldende verstrekkingen en terbeschikkingstellingen moet verwerken, heeft u in hoofdstuk 10 kunnen lezen. Hierbij spelen de nihilwaarderingen van de werkkostenregeling (WKR) een belangrijke rol. Deze vormen van loon in natura kunt u onbelast aan werknemers verstrekken of ter beschikking stellen omdat zij als belaste waarde € 0 krijgen toebedeeld (zie paragraaf 10.3). Het gaat hierbij om:
- op de werkplek verstrekte consumpties die geen onderdeel zijn van een maaltijd;
- op de werkplek ter beschikking gestelde huisvesting ter behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking;
- ter beschikking gestelde ov-abonnementen en voordeelabonnementen die (ook) zakelijk worden gebruikt;
- het rentevoordeel van een personeelslening voor een (elektrische) fiets of elektrische scooter;
- ter beschikking gestelde werkkleding;
- werkplekvoorzieningen.
De te hanteren waarde kan zowel een rol spelen bij het verwerken van loon in natura bij de werknemer als bij het verwerken als aangewezen eindheffingsloon dat al dan niet ten laste van de vrije ruimte komt (zie hierna).