U bent hier

Onderneming & Fiscus
Invorderingswet9. Uw verplichtingen bij ­invordering9.3 Belastingdeurwaarder

9.3 Belastingdeurwaarder

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: augustus 2022

dwangbevel

Zoals u in hoofdstuk 3 kon lezen kunt u een dwangbevel van de Belastingdienst verwachten als u uw belastingschuld na een aanmaning nog niet heeft betaald. En dit geeft de Belastingdienst het recht om beslag te leggen op uw bezittingen.

Bedrijfspand

proces-verbaal

Komt de belastingdeurwaarder bij u aan de deur om beslag te leggen, dan zult u toegang moeten verlenen tot het bedrijfspand. Hij moet immers de inventaris opnemen op een lijst voor het proces-verbaal van beslag.

Woning

machtiging

Als sprake is van een woning, dan mag de belastingdeurwaarder alleen naar binnen als u daarvoor toestemming geeft. Geeft u die toestemming niet, dan kan hij alleen binnentreden met een schriftelijke machtiging van een (hulp)officier van justitie. Zo nodig kan de belastingdeurwaarder daarbij politiebijstand inroepen.

Goederen

strafbaar feit

Zolang er beslag ligt op uw goederen mag u deze niet weghalen of verkopen aan derden. Onttrekking aan een beslag is een strafbaar feit. Dit geldt alleen voor goederen die ook als zodanig in het proces-verbaal van beslag zijn opgenomen.

Met toestemming van de directeur van de Belastingdienst mag de belastingdeurwaarder indien noodzakelijk een bedrijfspand afsluiten, als daar goederen in liggen die in beslag zijn genomen.

Administratief beslag motorrijtuig en aanhangwagen

auto

Als de belastingdeurwaarder uw auto in beslag heeft genomen op grond van een administratief beslag (hij heeft dan uw auto niet gezien), bent u verplicht om op verzoek van de belastingdeurwaarder uw auto af te geven bij de Belastingdienst.