6.1 Voor- en nadelen activa-passivatransactie
afrekenen over meerwaarden
De activa-passivatransactie heeft veel weg van een ruisende inbreng. U moet immers ook afrekenen over de meerwaarden van de eenmanszaak. De overdracht zorgt dus voor een stakingswinst. Wat zijn de voor- en nadelen?
6.1.1 Eenvoudig
apart overdragen
Het grootste voordeel van deze methode is dat het vrij eenvoudig gaat. U kunt alle activa en passiva apart overdragen. Voor de inbreng krijgt u in principe niet te maken met bijkomende kosten van een accountant of notaris. U kunt namelijk zelf een overeenkomst voor de overdracht opstellen, maar u moet dat wel op de juiste wijze doen.
Kosten
oprichten van bv
De notaris is alleen nodig voor het oprichten van de bv. Dat scheelt kosten voor het opstellen van inbrengakten en inbrengbeschrijvingen.
Overdragen
juiste wijze
Het is van belang dat u de overgedragen bezittingen en schulden zo exact mogelijk omschrijft. Daarna moet u elke zaak afzonderlijk op de juiste wijze overdragen, zoals bij:
- onroerende zaken: voor de overdracht van een onroerende zaak zult u wel een notaris nodig hebben, omdat u een notariële akte nodig heeft;
- vorderingen op naam (debiteuren): overdracht door middel van een akte van cessie;
- schulden: geen overdracht zonder toestemming van de schuldeisers.
Vereisten voor een rechtsgeldige overdracht
geldige titel
beschikkingsbevoegd
levering
Om activa en passiva over te dragen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. In de wet staan de volgende vereisten voor een rechtsgeldige overdracht:
- geldige titel: er moet dus een geldige reden zijn voor de overdracht, bijvoorbeeld een (koop)overeenkomst of schenking;
- beschikkingsbevoegde vervreemder: degene die het goed overdraagt is daartoe ook bevoegd. Dit geldt bijvoorbeeld als de vervreemder de eigenaar is;
- leveringshandeling: de wet schrijft voor op welke manier u een goed moet leveren. Voor een onroerende zaak zijn bijvoorbeeld een notariële akte en inschrijving in de openbare registers vereist.
Geen afstemming
Kiest u voor een geruisloze inbreng, dan moet u dat afstemmen met de Belastingdienst. Ook bij een ruisende inbreng is afstemming met de Belastingdienst noodzakelijk. Dat is bij een activa-passivatransactie echter niet nodig.
U kunt de activa en passiva van uw onderneming zonder afstemming met de Belastingdienst overdragen aan de nieuw op te richten bv.
6.1.2 Afrekenen
nadeel
rekening-courant
Er kunnen meerwaarden zitten in de activa en passiva. Bij overdracht moet u daarover afrekenen. Dat is een nadeel van deze methode. U moet wel over voldoende financiële middelen beschikken om af te tikken bij de Belastingdienst. Meestal verkrijgt u die niet door de overdracht van de activa en passiva, omdat het in rekening-courant wordt verwerkt. Daarom kiezen ondernemers meestal alleen voor deze optie als er weinig meerwaarden in de onderneming zitten.
De boekwaarden van de activa en passiva staan na de activa-passivatransactie voor een hoger bedrag op de balans. U kunt over deze hogere waarde afschrijven.
Geen terugwerkende kracht
verschil
Een belangrijk verschil met de ruisende en geruisloze inbreng is dat de activa-passivatransactie geen terugwerkende kracht kent. De fiscale overgangsdatum van de bv kan dus niet in het verleden liggen.