7.2 Lening splitsen
civielrechtelijk
als geheel
De Belastingdienst gaat uit van de civielrechtelijke vorm van de geldverstrekking. Is er civielrechtelijk sprake van een lening, dan bestempelt de fiscus de geldverstrekking ook zo. Om te beoordelen of de lening zakelijk is, moet de Belastingdienst kijken naar de lening als geheel.
De rechter heeft namelijk aangegeven dat het niet mogelijk is om een civielrechtelijke lening te splitsen in een zakelijk en onzakelijk deel. De lening is dus in zijn geheel zakelijk of onzakelijk.
Twee leningen
zekerheden
U kunt dit probleem oplossen door twee civielrechtelijke leningen overeen te komen. Dit kan uitkomst bieden als u van tevoren bijvoorbeeld weet dat u onvoldoende zekerheden kunt bieden voor het gehele bedrag van de lening. Bij twee civielrechtelijke leningen heeft u wel de mogelijkheid om een splitsing te maken. De eerste lening voldoet dan aan alle zakelijke voorwaarden en de tweede lening zou de fiscus weleens als onzakelijk kunnen aanmerken. U voorkomt zo dat het gehele bedrag van de benodigde lening onzakelijk is.
Rente
bijschrijven op hoofdsom
Bij een onzakelijke lening komt het vaak voor dat de rente niet wordt betaald. Vaak zijn er onvoldoende middelen aanwezig om de rente te betalen en wordt de rente bijgeschreven op de hoofdsom. Dit heeft als nadeel dat de rente de fiscale behandeling van de lening volgt. Is de lening onzakelijk, dan is de bijgeschreven rente dat ook. Een aparte lening voor de bijgeschreven rente kan dan een oplossing zijn.