U bent hier

Onderneming & Fiscus
Geldlening en fiscus8. Crowdfunding8.1 Werking van crowdfunding

8.1 Werking van crowdfunding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: mei 2023

kleine ­bedragen

Crowdfunding maakt het mogelijk om financiering te krijgen voor een project zonder tussenkomst van een bank. Het idee achter crowdfunding is dat veel kleine bedragen samen ook een groot bedrag maken. U krijgt dus kapitaal van verschillende investeerders. Het voordeel is dat u dan ook zelf de voorwaarden voor de financiering kunt bepalen.

Onderverdeling

goede doelen

financiële ­tegenprestatie

Er zijn grofweg twee soorten crowdfunding: een filantropische vorm en een commerciële vorm. Bij de eerste vorm draait het om het financieren van projecten van goede doelen en wetenschappelijke ondernemingen. Investeerders schenken in dat geval geld zonder dat er een financiële tegenprestatie tegenover staat. Is de crowdfunding commercieel, dan staat er wel een financiële tegenprestatie tegenover. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan aandelen, obligaties of een rentevergoeding.

Verschillende vormen van crowdfunding

vreemd 
vermogen

eigen 
vermogen

U kunt de twee soorten crowdfunding (filantropisch en commercieel) in verschillende vormen tegenkomen:

  • Donaties: de geldgevers krijgen geen tegenprestatie, maar zien wel direct waar het geld naartoe gaat.
  • Sponsoring: het verschil met donaties is dat de investeerder nu een niet-financiële beloning krijgt, zoals een exemplaar van het ontwikkelde product, naamsvermelding in een blad of een kaartje voor evenement.
  • Vreemd vermogen: de investeerder krijgt het ingelegde geld met rente terug (zie hoofdstuk 2).
  • Eigen vermogen: de investeerder neemt een participatie in uw project. In ruil daarvoor krijgt hij dividend en recht op de waardevermeerdering van zijn aandeel.

Crowdfundingplatforms

vergunning

Nederland heeft tientallen crowdfundingplatforms. Vanzelfsprekend verschilt de kwaliteit. Het is dan ook zaak dat u voldoende tijd steekt in de keuze van het platform. Om te beginnen moet het platform een vergunning of ontheffing van de Autoriteit Financiële Markten bezitten. Onderzoek ook wat de focus van het platform is. Zorg dat u genoeg informatie heeft om te kunnen beoordelen of het platform de verwachtingen kan waarmaken. Verdiep u in de succesratio van eerdere investeringen.

Alleen al in Nederland kunt u kiezen uit tientallen crowdfundingplatforms, die zich richten op startende en gevestigde ondernemers op de Nederlandse markt. Op rendement.nl/bvdossier vindt u een overzicht van de vijf grootste algemene crowdfundingplatforms.