1.6 Ketenaansprakelijkheid
stoffelijke aard
Als een aannemer een verkregen opdracht tot uitvoering van een werk van stoffelijke aard geheel of deels uitbesteedt aan een ander – waarbij die ander niet bij hem in dienst is – is die ander een onderaannemer. Denk bijvoorbeeld aan aanneming in de bouw. De onderaannemer kan op zijn beurt het werk ook weer geheel of deels uitbesteden, enzovoorts. Maakt uw onderneming deel uit van zo’n keten van aanneming van werk, dan kunt u te maken krijgen met de ketenaansprakelijkheid voor de loonheffingen.
Het maakt voor de ketenaansprakelijkheid niet uit of het gaat om een overeenkomst tot aanneming van werk waarbij een prijs voor het project is bepaald, of waarbij het aangenomen werk wordt afgerekend op basis van de gewerkte uren en verbruikte materialen.
Loonheffingen
dga
volks- verzekeringen
werknemersverzekeringen
Als een onderaannemer de verschuldigde loonheffingen voor zijn werknemers – waaronder een eventuele directeur-grootaandeelhouder (dga) – niet betaalt, kan de ontvanger van de Belastingdienst de aannemer(s) hoger in de keten aansprakelijk stellen voor het nog verschuldigde bedrag (zie hoofdstuk 8). De ketenaansprakelijkheid geldt voor álle loonheffingen, dus voor:
- de loonbelasting en de premie volksverzekeringen (samen ‘loonheffing’);
- de premies werknemersverzekeringen;
- de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW).
De geblokkeerde rekening kan u ook bij ketenaansprakelijkheid helpen om uw aansprakelijkheid als hoofdaannemer te beperken.