U bent hier

Onderneming & Fiscus
Faillissement8. Wet homologatie ­onderhands akkoord8.2 Procedure bij de rechtbank

8.2 Procedure bij de rechtbank

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2022

Er zijn twee partijen die een procedure kunnen starten bij de rechtbank:

  • uw onderneming zelf (zie paragraaf 8.2.1);
  • de schuldeisers (zie paragraaf 8.2.2).

openbaar of besloten

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om te kiezen voor een openbare of besloten procedure. Dit komt nader aan bod in paragraaf 8.2.3.

8.2.1 Zelf procedure starten

verklaring

Komt uw onderneming in aanmerking voor de WHOA (zie voorwaarden in paragraaf 8.1), dan kunt u zelf de procedure in gang zetten door een verklaring te deponeren bij de griffie van de rechtbank (de zogeheten startverklaring).

In de startverklaring vermeldt u of het akkoord inmiddels is aangeboden aan de betrokken schuldeisers en of dit nog zal gaan gebeuren binnen een termijn van twee maanden.

8.2.2 Schuldeisers

verzoek ­indienen

Daarnaast hebben de schuldeisers zelf het recht om een procedure te starten. Zij moeten daarvoor een verzoek indienen bij de rechtbank. Vervolgens zal de rechtbank een herstructureringsdeskundige aanwijzen die namens de schuldeisers, of een aantal van hen, een akkoord zal aanbieden.

De schuldenaar draagt de kosten van deze deskundige. Mocht een meerderheid van de schuldeisers de rechtbank hebben verzocht tot het aanwijzen van een deskundige, dan dragen de schuldeisers zelf de kosten.

8.2.3 Openbare of besloten procedure?

keuze

Degene die de startverklaring heeft neergelegd bij de rechtbank kan nog een keuze maken: het akkoord aanbieden door middel van een openbare of besloten procedure.

Inschrijven

Bij de openbare procedure kunt u het akkoord inschrijven in het Centraal Insolventieregister, het Handelsregister en de Staatscourant. Het akkoord is openbaar te raadplegen. Ook zullen alle zittingen in het openbaar plaatsvinden.

Rust

negatieve ­publiciteit

Bij de besloten akkoordprocedure maakt u niet bekend dat er een akkoord wordt voorbereid door de schuldenaar of de herstructureringsdeskundige. De rechtbank zal de zaak achter gesloten deuren behandelen. De besloten akkoordprocedure biedt wel de mogelijkheid om het akkoord in alle rust tot stand te laten komen en negatieve publiciteit te omzeilen.