U bent hier

Onderneming & Fiscus
Faillissement11. Tips bij een faillissement11.2 Tijdens een faillissement

11.2 Tijdens een faillissement

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2022

vervolgsituatie

Als het faillissement is uitgesproken, kan uw onderneming weinig meer doen, de curator is namelijk aan zet. Wel kan uw onderneming alvast nadenken over mogelijke vervolg­situaties. Misschien wil uw onderneming wel een doorstart realiseren? Of bestaat de kans dat de bestuurder persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld? Het is dus belangrijk om ook tijdens het faillissement de juiste stappen te zetten.

11.2.1 De curator

inlichtingenplicht

Zoals uit voorgaande hoofdstukken blijkt, heeft uw onderneming vooral in het begin van het faillissement veel contact met de curator. Uw onderneming is verplicht om de curator de nodige inlichtingen te verschaffen (inlichtingenplicht). Daarnaast kan de bestuurder ook een gegadigde zijn voor een mogelijke doorstart. Het is daarom verstandig om de curator te vriend te houden.

11.2.2 Een bod uitbrengen voor een doorstart

aansprakelijkheid

opsplitsen

Als de bestuurder een gegadigde is om de onderneming (de activa daarvan) te kopen, doet hij dat uiteraard via een nieuw opgerichte vennootschap. Daarmee vermindert hij het risico van aansprakelijkheid. Als hij zich gemeld heeft bij de curator als gegadigde, wat gebeurt er dan daarna? In de meeste gevallen wordt de onderneming ‘opgesplitst’ ten behoeve van een eventuele verkoop. Met opsplitsen wordt hier bedoeld dat de inventaris, voorraad, goodwill, auto’s en mogelijk nog andere onderdelen, apart worden benoemd zodat het mogelijk is om voor ieder onderdeel een bieding kenbaar te maken. Dit doet de curator niet zomaar.

Pandrechten

Een curator heeft te maken met allerlei belangen en rechten van schuldeisers. Een bank zal naar alle waarschijnlijkheid de nodige pandrechten hebben gevestigd, bijvoorbeeld op de voorraad. De curator kan de voorraad dan wel te koop aanbieden, maar zal dan wel de instemming nodig hebben van de bank om het bod op de voorraad te accepteren.

Goodwill

goodwill

acquisitielijst

Een belangrijk onderdeel bij het uitbrengen van een bod is de goodwill. Bij goodwill kunt u denken aan het klantenbestand. Zo’n bestand is voor gegadigden met een bestaande onderneming in dezelfde branche (zoals een voormalige concurrent) een heel handig en geliefd onderdeel! Hiermee hebben ze natuurlijk een mooie acquisitielijst om de voormalige klanten van uw onderneming te benaderen.

Inventariseren van de boedel

basis

Zoals u inmiddels heeft kunnen lezen, laat de curator in het begin van het faillissement vaak de boedel inventariseren en taxeren. Deze taxatiewaarden zullen voor de pandhouder en de curator een basis vormen om een bod te kunnen accepteren of niet. Een bestuurder heeft ((on)gewild) een voorsprong op de overige gegadigden. Hij kan namelijk voor de datum van faillissement zelf een taxatie laten verrichten van alle zaken. Dit zal niet een-op-een uitkomen op dezelfde waarde van de door de curator ingeschakelde taxateur, maar zo heeft hij wel een goed beeld van wat alles waard is.

11.2.3 Verhaalsmogelijkheden

Leidraad 
invordering

Als de curator van mening is dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur, kan de curator verhaalsinformatie opvragen bij de Belastingdienst op grond van de Leidraad invordering. De Belastingdienst zal deze gegevens niet altijd verstrekken, namelijk als er geen fiscaal belang is gediend met de verschaffing van de verhaalsinformatie. Maar in de meeste gevallen is er altijd sprake van een fiscaal belang. Houd er dus rekening mee dat de curator veel gegevens kan achterhalen. Zeker als er sprake is van onbehoorlijk bestuur komt een bestuurder er natuurlijk niet zonder meer van af door te zeggen dat hij helemaal niets heeft, terwijl hij bijvoorbeeld een huis volledig heeft afbetaald.

11.2.4 Faillissementsverslagen

openbaar

website

De curator is verplicht om om de drie maanden, voor zover de rechter-commissaris geen andere termijn heeft gesteld, een openbaar faillissementsverslag te maken. Deze verslagen zijn te vinden op www.rechtspraak.nl en in sommige gevallen ook op de website van de curator.

Informatie

paulianeus

Een faillissementsverslag staat vol informatie en is voor iedereen te raadplegen, ook voor de bestuurder van uw onderneming. Het is dus mogelijk om op de hoogte te blijven van wat zich allemaal afspeelt tijdens de behandeling van het faillissement. Misschien heeft de curator wel geconstateerd dat uw onderneming aan de boekhoudplicht heeft voldaan. Dit geeft een gerust gevoel, omdat het niet voldoen aan de boekhoudplicht de nodige consequenties heeft. Onderdelen als onbehoorlijk bestuur en paulianeus handelen zijn ook onderdelen die in het verslag aan de orde komen en consequenties kunnen hebben. Met andere woorden: volg het faillissement, dan weet u beter hoe de afhandeling ervoor staat.

11.2.5 Klagen bij de rechter-commissaris

niet eens is

Een curator is een professional en zal zijn taak zo goed mogelijk vervullen. Natuurlijk kan het zijn dat een bestuurder het niet eens is met het handelen van de curator. Of de curator heeft onterecht bepaalde handelingen achterwege gelaten. Een onderneming kan als argument aanvoeren dat de curator niet handelt in het belang van de boedel.

Als zo’n situatie zich voordoet kunt u zich met een verzoekschrift wenden tot de rechter-commissaris. De rechter-commissaris zal de curator horen en het verzoekschrift beantwoorden.