U bent hier

1.3 Innovatieregelingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2016

oriëntatiefase

Dit themadossier biedt u met name een inkijk in de fiscale aspecten van investeren en de fiscale instrumenten die innovaties stimuleren. Bij investeren geldt als belangrijke hoofdregel dat het financieel loont om in de oriëntatiefase niet alleen te kijken naar offertes, maar ook te onderzoeken van welke regelingen u kunt profiteren. Daarbij geldt: duurzaam en energiezuinig komt als u het goed aanpakt dubbel terug in de portemonnee: door lagere energie- en milieukosten én extra investeringsaftrek boven op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek als het bedrijfsmiddel op de Energie- en/of Milieulijst staat (zie hoofdstuk 7).

Afschrijvingsregels

goodwill

De wetgever schrijft in veel gevallen voor op welke wijze de investeringen ten laste van de winst komen en u uw investering afschrijft. In hoofdstuk 2 leest u over de regels voor afschrijvingen op goodwill, overige bedrijfsmiddelen en gebouwen en de keuzes die u heeft als u zelf mag bepalen welke afschrijvingsmethodiek u hanteert.

In hoofdstuk 2 leest u ook in welke situaties u gebruik mag maken van willekeurige afschrijving. Een belangrijke regeling voor willekeurige afschrijving is de VAMIL. U bepaalt grotendeels zelf hoe u het bedrijfsmiddel afschrijft.

1.3.1 Innovatieve projecten

begroting

Heeft u innovatieve projecten omhanden, dan is het zaak om voldoende tijd te nemen om de stimuleringsmaatregelen van de Nederlandse overheid te bestuderen. Het ministerie van Economische Zaken maakt in de begroting veel geld vrij voor de ondersteuning van innovatief mkb, start-ups en ambitieuze groeiers. De verschillende subsidies en fiscale regelingen op innovatiegebied, zoals de WBSO en innovatiebox, komen uitgebreid aan bod in dit themadossier.

Innovatiebox

innovatiebox

In hoofdstuk 6 wordt een bijzondere fiscale investeringsfaciliteit behandeld: de innovatiebox. Kort gezegd houdt deze regeling in dat opbrengsten uit innovatie onder voorwaarden zeer gunstig belast kunnen worden tegen effectief slechts 5% vennootschapsbelasting (in plaats van maximaal 25%).

Per 1 januari 2017 gaat de innovatiebox onder internationale druk in de huidige vorm sneuvelen. Het kabinet heeft echter aangekondigd dat de innovatiebox voor mkb-bedrijven in stand blijft.

1.3.2 Financieringsregelingen

financiering

idee

slagkracht

SEED Capital

Het ministerie van Economische Zaken stimuleert innovatieve activiteiten niet alleen fiscaal. Een van de bottlenecks voor innovatie is de financiering van het onderzoek. Daarom geeft de overheid ondernemers en investeerders een steun in de rug bij de financiering van risicovolle innovatieve activiteiten. Hiertoe zijn een aantal financieringsinstrumenten in het leven geroepen:

  • Vroegefasefinanciering: krediet voor startende en innovatieve ondernemers om onderzoek te doen naar de commerciële mogelijkheden van een idee of concept. Met een lening uit de VFF kunt u onderzoeken of uw idee een kans van slagen heeft op de markt. De lening is rentedragend en moet worden terugbetaald.
  • Innovatiekrediet: rechtstreeks krediet aan ondernemingen voor de financiering van een innovatief idee op technisch of klinisch gebied. Het geld is bestemd voor ondernemers die niet over voldoende financiële slagkracht beschikken om het onderzoek zelf te financieren. Het krediet is risicodragend en hoeft alleen te worden terugbetaald als de ontwikkeling slaagt. In 2016 bedraagt het budget voor het Innovatiekrediet € 60 miljoen.
  • SEED Capital-regeling: financiering voor investeringsfondsen die met risicokapitaal investeren in innovatieve ondernemers op technologisch en creatief gebied. De overheid staat borg voor een deel van de investering in fondsen die via de regeling participeren in innovaties. Momenteel hebben een twintigtal fondsen ‘SEED Capital’ beschikbaar.

Naast overheidsregelingen is het zinvol om te kijken of er binnen uw branche financiële ondersteuning beschikbaar is. Voorbeelden zijn het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en het Innovatiefonds Chemie voor publiek-private samenwerkingsinitiatieven.