8.3 Directe controles
Bij directe controles worden handelingen rechtstreeks waargenomen. Deze controles zijn vaak een aanvulling op indirecte controlemiddelen. Een voorbeeld van een directe controle door de Belastingdienst is een waarneming ter plaatse.
Waarneming ter plaatse
geheim-houding
inzage
identiteits-bewijs
Bij een waarneming ter plaatse kijkt de fiscus naar de dagelijkse gang van zaken in een onderneming, bijvoorbeeld hoe druk het is en hoeveel personeel er aanwezig is. Een waarneming ter plaatse is dus anders dan een bedrijfsbezoek, waarbij de fiscus inzicht probeert te krijgen in de bedrijfsvoering en de administratie. In de regel wordt van tevoren gemeld op welke periode en welke gegevens de controle betrekking heeft. Als ondernemer bent u verplicht om mee te werken aan de belastingcontrole. Dit houdt het volgende in:
- U moet de controleur toegang geven tot de gebouwen waarin uw onderneming is gevestigd. Hij mag uw correspondentie inzien, maar als die afkomstig is van een advocaat valt die onder het verschoningsrecht en de geheimhoudingsplicht.
- U moet alle gegevens en inlichtingen verstrekken die voor de controle van belang kunnen zijn.
- U moet inzage geven in uw administratie en toestaan dat er kopieën van worden gemaakt. Dit geldt ook als het gaat om belasting en premies van een ander dan uzelf.
- De werknemers moeten een identiteitsbewijs kunnen tonen.