U bent hier

5.5 Terugval

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

gewend

Een verslaving ontstaat niet van de ene op de andere dag. Meestal experimenteert iemand eerst, gebruikt dan af en toe en gaat steeds vaker gebruiken. Een verslaafd persoon kan op een gegeven moment niet meer zonder het middel, omdat hij er zo aan gewend is, of omdat hij ernstige onthoudingsverschijnselen krijgt.

Verslavingscyclus

illusie

drie tot zeven jaar

Omdat een verslaving vaak gedurende jaren wordt opgebouwd, is het een illusie om te denken dat een verslaafde medewerker er al na één behandeling vanaf is. Een verslavingscyclus – van opbouw naar afbouw – duurt vaak zo’n drie tot zeven jaar.

Oorzaken

Terugval tijdens of na de behandeling is niet altijd te vermijden. Zorg ervoor dat de onderlinge relatie goed blijft, en dat bijvoorbeeld de werkgever of de leidinggevende geen verwijtende of teleurgestelde houding aanneemt. De bedrijfsarts (of een psycholoog) kan met de werknemer nagaan waar het is misgegaan en wat de oorzaken daarvan zijn.

Bij de begeleiding van verslaafde medewerkers is behoud van werk een belangrijk uitgangspunt. Dit betekent dat het beleid zich erop moet richten dat werknemers na de behandeling weer in uw organisatie kunnen terugkeren.