U bent hier

5.4 Behandeling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

externe instelling

passend werk

Soms is de verslaving in een zodanig vergevorderd stadium dat er niets anders opzit: de werknemer in kwestie heeft professionele hulp van buitenaf nodig. Als u of de bedrijfsarts een werknemer naar een externe instelling verwijst, doet u er verstandig aan om doorlopend contact te houden over het verloop van de behandeling. Ook kan uw organisatie de werknemer ten tijde van de behandeling passend werk aanbieden.

Investeren in de re-integratie

sociaal netwerk

Het hebben van werk en een sociaal netwerk is van groot belang om een verslavingsproces te doorbreken. Komt een verslaafde werknemer ziek thuis te zitten, dan is de kans aanwezig dat hij in een negatieve spiraal belandt en dan zijn zowel de werknemer als uw organisatie verder van huis.

Perspectief

Uw organisatie moet daarom investeren in de re-integratie van de verslaafde werknemer en hem passend werk of ontwikkelmogelijkheden bieden. Dit is zowel zinvol voor de werkgever als voor de verslaafde werknemer. Een verslaafde werknemer wil namelijk graag weten welk perspectief zijn werkgever hem na de behandeling kan bieden.

Slagingskans

mogelijke duur

De werkgever zal op zijn beurt ongetwijfeld vragen hebben over de slagingskans van de behandeling en de mogelijke duur ervan. Daarnaast zal hij willen weten wat de consequenties voor het functioneren van de werknemer tijdens de behandelingsperiode en in de toekomst zijn, ná de behandeling dus.

Visie op de re-integratie verplicht

twijfels

Sinds 1 juli 2023 heeft uw organisatie te maken met een nieuwe regel voor de re-integratie van zieke werknemers. Sinds die datum geldt dat zowel de werkgever als de werknemer in het plan van aanpak een visie op het re-integratietraject moet geven. De visie kan bijvoorbeeld gaan over arbeidsmogelijkheden, ander passend werk of twijfels over de adviezen van de bedrijfsarts.

Betrokkenheid

De nieuwe regel is bedoeld als hulpmiddel om het gesprek over de re-integratie te bevorderen. Dit zou de betrokkenheid van de werkgever en de werknemer bij het traject ten goede moeten komen. Het moet de kans op een succesvolle re-integratie vergroten.

Deskundigenoordeel

meningsverschil

Zo kunt u bij een meningsverschil over het advies van de bedrijfsarts bespreken of een second opinion van een andere bedrijfsarts of een deskundigenoordeel van UWV een optie is. Meer informatie over de nieuwe regel vindt u in een verdiepingsartikel op rendement.nl/arbodossier.