U bent hier

5.3 Collega’s

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

De rol van collega’s is een niet te onderschatten factor in de omgang met een verslaafde werknemer. Als er geen steun komt door collega’s – of erger nog: ze wijzen de verslaafde werknemer af – dan is het voor hem veel moeilijker om zelfstandig uit de problemen te komen.

Cultuur

geborgenheid

positieve kanten

Als arboprofessional heeft u de taak om collega’s van een verslaafde werknemer informatie te geven over een goede benadering van en omgang met de verslaafde. Het is belangrijk dat uw organisatie een cultuur uitdraagt van geborgenheid en ondersteuning, uiteraard liever dan een cultuur van spanningen, sancties en ontslagdreigementen. U kunt bijvoorbeeld de volgende tips geven aan werknemers:

  • Als u uw collega onder invloed treft, confronteer hem dan niet met uw vermoedens.
  • Stap bij vermoedens van een verslaving zo snel mogelijk naar de vertrouwenspersoon, een bedrijfsmaatschappelijk werker of de leidinggevende.
  • Los geen problemen voor de verslaafde op, ook niet als hij bij u aanklopt voor hulp. Verwijs hem door naar de personen in uw organisatie die hem beter kunnen helpen.
  • Benadruk altijd de positieve kanten van de verslaafde.
  • Zorg voor een werkplek waarin hij zich prettig en geaccepteerd voelt met zijn problemen.
  • Gebruik geen loze argumenten en dreigementen.
  • Durf het probleem ook met andere collega’s te bespreken.

Het is belangrijk dat verslaving uit de taboesfeer komt, omdat dit het herstel van een verslaafde werknemer alleen maar ten goede komt.

Onafhankelijkere rol

Waar de leidinggevende, de bedrijfsarts en u als arboprofessional vaak de grootste moeite hebben om met een werknemer over zijn verslaving in gesprek te gaan, heeft een collega vaak een stuk onafhankelijkere rol. Het is dus belangrijk dat een verslaafde werknemer zich open durft op te stellen tegenover zijn collega’s.

Goede sfeer

reilen en zeilen

Een goede sfeer in een team is hierbij van groot belang, zeker ook bij re-integratie op de werkvloer na een eventuele behandeling. Een werknemer die begrip en ondersteuning krijgt van zijn collega’s zal zich betrokken blijven voelen bij het reilen en zeilen in de organisatie en zich eveneens een waardevolle collega blijven voelen. Acceptatie en zelfrespect zijn voor een verslaafde van groot belang bij zijn herstel.