U bent hier

3.4 Preventieve regels

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

Bij een preventiebeleid horen ook preventieve regels over het gebruik van genotsmiddelen tijdens het werk. Zet bijvoorbeeld op papier wanneer er niet (tijdens het werk) en wel (tijdens bedrijfsborrel) op het werk gedronken mag worden.

Voorbeelden van regels in preventiebeleid

stagiairs

Andere regels die uw organisatie kan opnemen in haar preventiebeleid zijn bijvoorbeeld:

  • Tijdens het werk is het gebruik van of het bij zich hebben van alcohol en drugs niet toegestaan. Dit geldt voor iedereen die werkzaamheden uitvoert, dus ook voor uitzendkrachten, stagiairs en onderaannemers.
  • Bij overtreding van de regels voert de leidinggevende meteen overleg met een hogere leidinggevende, de arbodeskundige of de HR-manager.

Sancties

Houd als arboprofessional in de gaten of werknemers de regels naleven. Is dit niet het geval, dan kunnen ze sancties opgelegd krijgen. U doet er verstandig aan om ook de sancties vast te leggen in het ADM-beleid. Dit schept duidelijkheid voor alle partijen en er gaat een preventieve werking van uit. Houd u aan de opgestelde sancties.

Zero tolerance

sporen

paar uur

Veel organisaties kiezen voor een zerotolerancebeleid ten aanzien van genotsmiddelen: tijdens het werk mag een werknemer geen ‘bewustzijnsbeïnvloedende’ middelen gebruiken en ook mogen er geen sporen van die middelen in het lichaam van een werknemer aanwezig zijn als hij aan het werk is. Dit betekent dus ook dat hij een paar uur voordat hij gaat werken niet meer excessief mag drinken of drugs mag gebruiken.

Het gebruik van alcohol op het werk is niet bij wet verboden. Wel staat in de wet dat een werknemer ontslagen mag worden als deze zich ondanks waarschuwingen overgeeft aan dronkenschap of ander ‘liederlijk’ gedrag.