U bent hier

2.5 Dagelijks functioneren

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

verstoord

Mensen die lijden aan een verslaving hebben moeite zich in het dagelijks leven staande te houden. Niet alleen het werk lijdt onder de verslaving, maar ook de sociale relaties met collega’s of vrienden en kennissen raken vaak verstoord. Een ernstig verslaafd persoon heeft naast zijn verslaving vaak ook andere problemen, zoals problemen met de financiën of problemen in de gezinssituatie. Dat heeft allemaal weerslag op het dagelijkse functioneren.

Een voorbeeld uit de praktijk

chagrijnig

Een werknemer houdt in de controlekamer toezicht op processen in de fabriek. Hij heeft een feestje gehad en heeft daar speed gebruikt. Hij heeft vroege dienst en voelt zich wakker, hoewel hij niet geslapen heeft. Halverwege de ochtend wordt hij erg moe en het lukt hem niet meer om zich te concentreren. Als een collega hem vraagt om even mee te kijken naar een foutmelding, antwoordt hij chagrijnig dat die collega ‘het zelf maar moet oplossen’.

Privacy

bevindingen

riskant

Ook al is de leidinggevende er vrijwel zeker van dat een werknemer verslaafd is aan een middel, dan mag hij niet zomaar aan de werknemer vragen of hij een verslavingsprobleem heeft. Hij kán dit wel doen, maar de werknemer hóeft er niet op te antwoorden. Een werkgever heeft namelijk geen recht op medische informatie van een werknemer. De bedrijfsarts mag niet zomaar zijn bevindingen aan de werkgever meedelen.
Hij kan wél zonder toestemming van de werknemer collega’s vragen naar het functioneren van de werknemer, en de vermoedelijke oorzaken daarvan. Een werkgever heeft als goed werkgever de plicht om te onderzoeken hoe het komt dat een werknemer (veel) slechter dan voorheen presteert.

De cijfers van ADM-gebruik in Nederland

  • Ziekte en verminderde productiviteit door alcoholgebruik kost Nederlandse werkgevers per jaar € 1,3 miljard. Dit loopt zelfs op tot zo’n € 1,6 miljard als productiviteitsverliezen door ongevallen en huiselijk geweld als gevolg van verslaving meegerekend worden.
  • Alcoholgebruik leidt jaarlijks tot bijna 5,5 miljoen verzuimdagen.
  • 15,5% van de beroepsbevolking drinkt riskant. Dat wil zeggen dat iemand zodanig drinkt dat hij er problemen door ervaart, zoals verplichtingen niet kunnen nakomen, spijt hebben van het alcoholgebruik of van anderen het advies krijgen om minder te drinken.
  • Bijna 5% van de beroepsbevolking gebruikte drugs in de afgelopen dertig dagen. 5,9% van deze groep heeft in de twaalf maanden daarvoor verzuimd vanwege drugsgebruik.